Seafox 5 klaar voor volgende generatie windturbines

Het Jack-up-schip Seafox 5 heeft na vier maanden de scheepswerf Damen Verolme in Rotterdam verlaten. In die tijd is het hefschip omgebouwd om de nieuwe generatie offshore windturbines aan te kunnen. Deze nieuwe turbines zijn een stuk groter dan de voorgangers en vragen om grotere kranen bij de installatie. Op de Seafox 5 is de grootste kraan dan ook verlengd.

Het schip is in 2012 opgeleverd en is eigendom van Seafox BV, een toonaangevend offshore jack-up bedrijf. De Seafox 5 is met haar 151 meter lengte en 50 meter breedte het grootste schip van de vloot. De belangrijkste kraan kan 1,200 ton tillen en op schip is er accommodatie voor 150 man. Het schip kan werken in water tot 65 meter diepte.

Door het verlengen van de Liebherr kraan op het hefschip kan de Seafox 5 aan de slag met het bouwen van het Merkur windpark voor de kust van Duitsland. In het contract, afgesloten met GeoSea, staat dat de ze 66 turbines gaat installeren.

Naast de kraan zijn er ook andere werkzaamheden aan het schip uitgevoerd, zoals schilderwerk en ander onderhoud. Volgens Seafox 5 Rig manager Alex Alex Eijgenraam is de klus soepel verlopen. “Alles was op tijd af. De Seafox 5 heeft Damen Verolme zo goed als nieuw verlaten.”