Seldén Mast wint Dame Design award METS 2010

Bill Dixon, Juryvoorzitter van DAME, heeft vanmorgen bij de opening van METS de winnaar van deze prestigieuze prijs bekend gemaakt. Een korte samenvatting van het Juryverslag van de winnaar van de DAME Design Award.

De winnaar van de DAME Award 2010 is de Seldén Reversible Winch van Seldén Mast AB. De Jury is van mening dat deze lier de grootste impact heeft op de pleziervaart en in de toekomst deel zal uitmaken van veel zeiljachten. Door de lijn op de lier te laten vieren in plaats van op de hand wordt de veiligheid voor de zeiler vergroot. De retourfunctie wordt geactiveerd met een drukknop op de lierhandel. Hiermee is de bediening van de lier intuïtiever dan bij traditionele lieren die vaak een schakelaar hebben in het onderste niet-draaiende deel van de lier. Aangezien de lier met de hand wordt bediend, is er geen extra ruimte benedendeks vereist en is het vervangen van een lier zeer eenvoudig. Bij gebruik van de lier in beide richtingen blijft de lijn in de self-tailing klauw die de lijn gemakkelijk vrijgeeft als de lier in de retourstand staat.
U vindt Seldén Mast tijdens METS in stand nr. 09.204

Voorzitter van de Jury van de DAME Award, Bill Dixon, over de kansen van de genomineerde producten: “Op dit 20-jarig jubileum ben ik bijzonder blij te midden van de 132 inzendingen voor deze prestigieuze prijs, het aantal nieuwe deelnemers aan METS te zien dat ook producten heeft ingestuurd. Wij waarderen de enorme inspanning die de genomineerden hebben geleverd om kansen te identificeren voor nieuwe producten, en er vervolgens voor te zorgen dat deze ontwerpen voldoen aan de steeds hogere verwachtingen van de consument. We hopen dat de eindgebruiker enthousiast is over deze producten. Zowel voor nieuwe jachten als qua apparatuur, streven alle genomineerden ernaar de veeleisende consument van vandaag nog meer te laten genieten van de pleziervaart.”

*****

Overall DAME Winner 2010 Seldén Reversible Winch
Seldén Mast AB – Sweden 09.204

De Category Winners van dit jaar zijn:

Category Category Winner Standno.
Marine electronics: ZS RopeSense
Spinlock Ltd. – United Kingdom 03.300
Interior equipment, furnishings, materials and electrical fittings used in cabins: BARIGO STEEL MEL
BARIGO Barometerfabrik GmbH – Germany 02.209
Deck equipment, sails, and rigging: Seldén Reversible Winch
Seldén Mast AB – Sweden 09.204
Life saving and safety equipment: Jet-trak
Global Marine Tracking Systems S.L. (Seetrac) – Spain 03.210
Machinery, propulsion, mechanical and electrical systems and fittings: Panda 45 i PMS generator
Fischer Panda GmbH – Germany 02.500
Marine related software: Marine: Mediterranean HD
NAVIONICS S.p.a. – Italy 02.432

Special certificates zijn toegekend aan:

‘Most ECO-Friendly Product’ certificate: CONVERTER NV SERIES
Officine Meccaniche Pejrani S.r.l. – Italy 05.347
‘Most Innovative Product’ certificate: Marine: Mediterranean HD
NAVIONICS S.p.a. – Italy 02.432
‘Most Innovative Product’ certificate: SiMON2 (squared)
Palladium Technologies, Inc. – United States 10.522

*****

Er namen in totaal 132 producten uit 19 landen deel aan de 20ste jaarlijkse Design Award METS competitie. De shortlist bestond uit maar liefst 63 producten; deze nominaties zijn tijdens METS 2010 allemaal te zien in de DAME stand. Uit de genomineerde producten koos de Jury de DAME Winnaar, samen met 6 Categoriewinnaars, een speciaal certificaat voor ‘Most ECO-Friendly’ Product en twee certificaten voor ‘Most Innovative’ Product naast 15 Special Mentions.

Bij de beoordeling binnen de DAME regels, is het belangrijkste criterium – en doorslaggevend voor het eindbesluit van de Jury – het design in de breedste zin van het woord; de mate waarin de totale vormgeving, constructie, functionaliteit (de producteigenschappen ten opzichte van het beoogde gebruik) en de toegepaste innovatie van de inschrijving worden beoordeeld als gelijkwaardige productaspecten die elkaar aanvullen. Originaliteit, gebruik en gebruiksgemak worden ook in aanmerking genomen evenals factoren als prijs-prestatieverhouding.

*****

DAME deelnemers steunen de Whisper Boat Building Academy
Alle deelnemende bedrijven hebben per product een niet terug te ontvangen inschrijfgeld betaald om zo een waardig goed doel te steunen. Dit jaar heeft de Whisper Boat Building Academy (WBBA) in Zuid-Afrika, de enige botenbouwschool voor mensen met een handicap, een cheque ontvangen van € 19.800. De WBBA geeft dove kansarme jongeren uit Zuid-Afrika de gelegenheid om kennis en vaardigheden op te doen qua composietconstructie en botenbouw. De DAME inkomsten worden gebruikt om de ontwikkeling te financieren van een vaardighedenprogramma met leermiddelen die geschikt zijn voor dove studenten en voor het trainen van leerkrachten en doventolken – www.wbba.co.za

*****

Over METS en het SuperYacht Pavilion
METS, ’s werelds grootste vakbeurs voor uitrustingen, materialen en systemen voor de internationale pleziervaart, wordt georganiseerd door Amsterdam RAI in samenwerking met de International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA). De vakbeurs richt zich op jachtbouwers, jachtontwerpers, reparateurs, distributeurs, dealers, groothandelaren, captains, jachthavenexploitanten en fabrikanten uit de hele wereld.

Het SuperYacht Pavilion is het centrale platform van de wereldwijde superjacht industrie en de beroemde ‘beurs-in-een-beurs’’ op METS.

Bron: RAI, 16-11-2010;