Sfeervolle première film Michiel de Ruyter

Een rode loper, omzoomd door matrozen met brandende fakkels. De Koninklijke Marine gaf de galapremière van de film Michiel de Ruyter in het Scheepvaartmuseum gisteravond nog wat extra glans. De film draait vanaf 29 januari in heel Nederland.

De overdekte binnenplaats van het museum was voor de galapremière ingericht als bioscoopzaal. Zo’n 1.200 mensen zagen daar de epische avonturenfilm over een van Nederlands grootste zeehelden. Of beter: ervaarden. Met de grootse zeeslagen, schilderachtige decors en het brede palet aan special effects is de speelfilm geheel in stijl van de Amerikaanse blockbusters.

Paraderen
Behalve de acteurs en de crewleden paradeerden ook talloze bekende en minder bekende Nederlanders over de rode loper. Onder hen ook genodigden van de krijgsmacht. De marine ondersteunde de film met expertise, enkele schepen, faciliteiten en figuranten.

Zeilrace
Een dag eerder was in Amsterdam een voorvertoning voor de deelnemers aan de Michiel de Ruyter-zeilrace. Mijnenjager Zr. Ms. Urk begeleidde de 25 zeilschepen op hun reis van Vlissingen via Scheveningen en IJmuiden naar Amsterdam. Aan boord was ook een van de nazaten van de admiraal: oud-marineofficier Frits de Ruyter de Wildt. 5 schepen vielen uit.

Barre tocht
“Een barre tocht”, beaamt commandant van de Urk luitenant-ter-zee 1 Maarten Veenstra. “Met windkracht 6 tot 8 waren de omstandigheden zwaar. Veel bemanningen kampten met materiaalpech en zeezieken. Toch was het prachtig om dit mee te maken ter ere van een van onze zeehelden van weleer.”

Meer… Defensie