Shell levert LNG aan cruiseschip AIDAprima in Rotterdam

  • binnenland

Shell levert voortaan LNG aan het cruiseschip AIDAprima welke wekelijks in Rotterdam aanmeert. Tot nu toe werd de energie opgewekt door de generatoren van het schip. Deze aggregaten stoken laagzwavelige diesel, maar LNG is beter voor het milieu. Vorige week is het schip voor de eerste keer bevoorraad met LNG door een truck. De vraag naar LNG als brandstof voor de scheepvaart trekt aan vanwege de aangescherpte emissie-eisen van de Internationale Maritieme Organisatie.

Shell heeft een contract getekend met Carnival Corporation & plc (Carnival) voor twee van hun grootste cruiseschepen. Het is voor het eerst in de cruisesector dat LNG in dual-fuel motoren wordt gebruikt voor schepen zowel in havens als op zee.

Een van de twee cruiseschepen zal gebruik maken van het LNG bunkerschip dat Shell laat bouwen en dat wordt beladen bij de Gas Access to Europe-terminal in Rotterdam. Het tweede schip zal naar verwachting tanken in een van de havens in het westelijk deel van de Middellandse Zee.

 

‘Wij hechten aan vermindering van onze luchtemissies en verbetering van de luchtkwaliteit. Dat willen we op verschillende manieren realiseren, waaronder het inzetten van LNG’, aldus Tom Strang, senior vicepresident Maritime Affairs bij Carnival Corporation. ‘We zijn er trots op voorop te lopen bij het promoten van LNG als brandstof voor de cruisemarkt en het creëren van een nieuw model voor de nieuwe generatie cruiseschepen.’

Related news

List of related news articles