Shell mag oliezanden niet als reserves boeken

Shell mag mogelijk de olievoorraden van de Canadese teerzanden niet meenemen bij de berekening van de vervangingsratio van de oliereserves. Dit meldt de Britse krant Daily Telegraph maandag op basis van een bron.

De oliemaatschappij komt op 17 maart met een strategie-update naar buiten. Op dat moment maakt Shell ook de vervangingsreserve ofwel ‘reserve replacement ratio’ bekend. Deze ratio geeft de mate weer waarin Shell in staat is gewonnen olie en gas door nieuw gevonden voorraden te vervangen.

Andere jaren gaf Shell bij de presentatie van de jaarcijfers altijd een verwachting af voor deze ratio. Dit jaar deed Shell dat niet omdat sectorgenoten dit cijfer ook pas later zouden presenteren. De markt vreesde destijds dat deze verlate publicatie een slecht voorteken is.

Volgens de Telegraph lukt het Shell niet om op tijd goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) om de reserves van de oliezanden mee te kunnen tellen bij de voorraden. De SEC ziet namelijk grote risico’s bij teerzandprojecten en er bestaat een kans op falen.

Een bron zei tegen de Telegraph dat de SEC ‘als een havik bovenop Shell zit’. Shell kwam in 2004 in opspraak omdat de oliemaatschappij de reserves te hoog had weergegeven. De onderneming moest toen de officiele reserves met 20% neerwaarts bijstellen.

Shell-woordvoerder Andre Romeyn zegt in een reactie op dit bericht dat de teerzanden nog nooit zijn meegeteld met de olievoorraden. ‘Oliezanden vallen onder Mining en die post telt nooit mee met de berekening van de vervangingsratio.’

De oliemaatschappij heeft wel omtrent de teerzandvoorraden verzoeken ingediend bij de SEC. Romeyn betwijfelt echter ter zeerste of deze aanvragen al voor 17 maart zullen zijn afgehandeld. Het is om die reden dan ook zeer onwaarschijnlijk dat de teerzanden dit jaar nog bij de reserves kunnen worden opgeteld.

De Telegraph stelt nu te verwachten dat de reserve replacement ratio van Shell uit zal komen op 100%. Ter vergelijking, de Britse concurrent BP maakte een ratio bekend van 112%. Het cijfer van Exxon kwam uit op 132%.

© tbm / Novum Nieuws

Bron: , 03-03-2008;