Shipyard De Hoop bouwt Intermix/Transmix schip voor Nigeria

Intermix - Transmix Vessel ANL

Shipyard De Hoop heeft onlangs een opdracht getekend voor het ontwerp en de bouw van een Intermix/Transmix Schip. De opdracht bestaat uit een nieuw ontwerp voor een 68,23 x 15,77 meter Offshore Service/Support Vessel (OSV) voor Awaritse Nigeria Limited (ANL). Het schip zal voornamelijk worden ingezet in de offshore olievelden van de Koninklijke Nederlandse Shell (Shell Nigeria) en Chevron voor het afvoeren van Transmix vloeistoffen, de bijproducten die ontstaan tijdens olie-exploitatie en olietransport via pijpleidingen. De levering van de OSV staat gepland voor het laatste kwartaal van dit jaar. De ongeëvenaard korte levertijd, voor een OSV van dit kaliber, is mogelijk door de unieke kennis en ervaring die de Hoop heeft met dit soort werkschepen. Het aanpassen van bewezen concepten en het principe om het “eenvoudig en simpel” te houden, is het geheim achter dit ongecompliceerde ontwerp: De totale kosten (investeringen en operationele kosten) en bedrijfszekerheid mogen als zeer concurrerend worden beschouwd.

ANL heeft gekozen voor een dieselelektrische voortstuwing om een grotere flexibiliteit en economische superioriteit te verkrijgen. De rompvorm is gebaseerd op een bewezen ‘De Hoop’-ontwerp met uitmuntende DP-capaciteiten. De generatoren bevinden zich op het hoofddek om grotere laadvolumes mogelijk te maken en de toegankelijkheid bij onderhoud te vergemakkelijken. De enorme tankcapaciteiten, die hiervan het resultaat zijn, maakt de OSV bijzonder in zijn ‘klasse’. Het DP2 schip biedt accommodatie aan 30 personen, de ladingtanks hebben een capaciteit van 800 kubieke meter, terwijl daarnaast 500 vierkante meter ruimte beschikbaar is voor deklading. Met een breedte van bijna 15,8 meter, heeft het schip een draagvermogen van 2600 ton.

Om voldoende pompcapaciteit voor de vloeibare lading te bieden, is de romp van twee pompkamers voorzien: één in het achterschip (voor de voortstuwingsruimte) en een in het voorschip, direct achter de boegschroeven. Het gecombineerde vermogen van de pompen levert een capaciteit van 1000 barrels per uur. Voor het behandelen van de laadslangen en het laden of lossen van deklading, zijn twee knik-arm kranen gemonteerd: één aan stuurboord op het achterschip en één aan bakboord midscheeps, beide met een hijsvermogen van 10 ton bij een maximale reikwijdte van 15 meter.

Hoofdafmetingen
Nationaliteit : Nigeria
Lengte, over alles : 68.23 m
Lengte, tussen de loodlijnen : 62.58 m
Breedte, op de mal : 15.77 m
Holte, op de mal : 5.50 m
Diepgang, zomer : 4.62 m
Draagvermogen : 2600 t

Tank capaciteiten
Drinkwater : ca. 150 m³
Brandstof : ca. 600 m³
Residu/ladingvloeistof : ca. 800 m³

Werkdek oppervlakte : 500 m2
Bemanning en technisch personeel : 30 personen
Voortstuwingssysteem : Dieselelektrisch
Hoofdgeneratoren/hoofdmotoren : 2850 kW
Boegschroeven : 2x 450 kW
Hoofdvoortstuwing : 2x 900 kW
Snelheid, proefvaart : 12 knoop
Classificatie : Germanischer Lloyd
: ✠ 100 A5, Offshore Service Vessel
: ✠ MC, AUT, DP2, HNLS
: Green Passport
: Fi-Fi1
: OILREC

Multi-Purpose OSV
Terwijl het eerste werk voornamelijk zal bestaan uit het vervoeren van Intermix/Transmix-vloeistoffen, is dit schip ontworpen voor meer dan één doel. Behalve als doelgericht (offshore) bevoorradingsschip, is dit vaartuig tevens geschikt voor het opruimen van olieverontreinigingen en een uiteenlopende reeks van offshore inspectie-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, waarbij de volledige inzet van de kranen in combinatie met het grote werkdek tot zijn recht komt.

Shipyard de Hoop staat garant voor duurzame en milieuvriendelijke oplossingen en schepen. Met deze toewijding en bovenstaande kennis, worden efficiënte en moderne oplossingen ontwikkeld om de productie en winning van offshore-energie te ondersteunen.

Meer… Shipyard De Hoop