SHORTHANDED.NL lanceert platform voor Nederlands zeiltalent

Stichting SHORTHANDED.NL en NKE Benelux hebben hun krachten gebundeld in het NKE SHORTHANDED TEAM om een opstap te geven aan Nederlands zeiltalent met ambitie in het shorthanded zeilen. De presentatie van het team is tijdens de North Sea Regatta en dat is tevens de aftrap van de Transat 650 campagne van Lucas Schröder. De bekende Transat 650 zeiler zal er zijn nieuwe prototype racejacht presenteren. Het NKE SHORTHANDED TEAM en de 6.50 Proto zijn van 29 mei tot 1 juni te vinden op het haventerrein bij het Nautisch Centrum.

Drie geselecteerde teamleden worden ondersteund in het opzetten van een eigen shorthanded zeil-campagne in de open 6.50 klasse met behulp van kennis van professionele shorthanded zeilers, trainingsstages, workshops en met faciliteiten.

De zeilers die nu geselecteerd zijn voor het NKE SHORTHANDED TEAM zijn Michiel Geerling, Michiel Pals en de in Amsterdam wonende Brit James Gaskin. Allen hebben de ambitie en vooral de drive om een Transat 650 campagne op te zetten. Zij worden de komende tijd gecoached door Lucas Schröder, Koen van Esch, Jelmer Bouw. Deze drie Transat 6.50 veteranen zullen hun kennis middels workshops en trainingen overdragen aan de teamleden. Daarnaast zullen er workshops worden georganiseerd met experts op het gebied van voeding, slaap, navigatie en project management.

Het NKE SHORTHANDED TEAM geeft Nederlands zeiltalent een opstap in het shorthanded wedstrijdzeilen. Met de kennis van ervaren shorthanded zeilers, trainingsstages en workshops worden de leden van het team begeleid in het opzetten van een eigen shorthanded race campagne in de 6.50 klasse en mogelijke deelname aan de Transat 650 of andere solo oceaanrace. Het Team wordt ondersteund door NKE Benelux – leverancier van hoogwaardige marine elektronica – en stichting SHORTHANDED.NL dat als doel heeft shorthanded zeilen te bevorderen door middel van het organiseren van wedstrijden, evenementen, workshops.

Lucas Schröder finishte als 7e in Serie klasse van de Transat 6.50 in de editie van 2007. Daarmee is hij de snelste Nederlander tot nu toe in een van de zwaarste en meest extreme solo oceaanraces ooit. Nu heeft hij de stap gezet in de koningsklasse van de Transat 6.50: de Prototypes. Tijdens de North Sea Regatta presenteert Lucas zijn nieuwe open 6.50 Proto waarmee hij de Transat in 2011 zal varen. Het wedstrijdjacht is een extreem race monster, volledig gebouwd van carbon, voorzien van de nieuwste technologie op zeilgebied zoals waterballast, een zwenkkiel , lithium accu´s, PBO verstaging. De Mini is door BE Composites gebouwd en door NKE uitgerust met apparatuur.

De Transat 650 is één van de zwaarste en meest extreme solo zeilraces ter wereld.Elke 2 jaar starten in Frankrijk, La Rochelle 90 solozeilers aan een loodzware wedstrijd van 8000 kilometer over de Atlantische Oceaan naar de finish in Brazilië.

Bron: Shorthanded.nl, 22-05-2009;