Shuttledienst over het spoor Rotterdam-Frankrijk van start

De eerste Shuttlewise spoordienst is vanuit Rotterdam aangekomen in het Franse Dourges op 15 maart. Afgelopen vrijdag werd in Parijs het contract hiervoor ondertekend in het bijzijn van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. De dienst gaat vijf keer per week rijden.

Voor het Havenbedrijf Rotterdam zijn dit positieve ontwikkelingen. “De shuttle op Dourges draagt mooi bij aan de ontwikkeling van het spoornetwerk vanuit Rotterdam”, aldus Peter ten Broek, business manager van het Havenbedrijf. “De laatste maanden hebben we veel uitbreidingen gezien richting Duitsland, Italië, Oostenrijk en Polen. Met Shuttlewise hebben we nu dus ook Zuid-Europa verder aangetakt.”

De shuttledienst is een samenwerking met het Franse Novatrans. “Via hun zeven shuttles vanuit Dourges brengen we Rotterdam over het spoor in verbinding met heel Frankrijk”, aldus Martijn Elbers, general manager Shuttlewise. De ondertekening van het contract tussen Shuttlewise en Novatrans vond plaats tijdens het staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan Frankrijk. Elbers: “Op termijn willen we de dienst, met een mix van continentale, short sea en maritieme lading, ook doortrekken naar Spanje.”

De shuttle rijdt op de trimodale Delta 3-terminal in Dourges; welke zich afgelopen vrijdag ook officieel heeft aangesloten bij InlandLinks, het online platform voor containerterminals in het achterland met intermodale (rail en/of binnenvaart) dienstverlening van en naar Rotterdam. Het netwerk omvat nu meer dan 80 terminals in Nederland, België, Duitsland, Polen, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk en Italië. In Dourges heeft de Shuttlewise-trein overigens ook aansluiting op de dienst van Greenmodal op Marseille.

Meer… Port of Rotterdam