Siemens serviceschip voor Gemini windpark gedoopt

Het service operations vessel (SOV) voor het Gemini-windpark is gedoopt in Hamburg en draagt de naam “Windea La Cour”. Ze is gebouwd door Ulstein Verft Norway en is 88 meter lang en 18 meter breed. Het schip start deze zomer vanuit haar thuisbasis Eemshaven met tenminste 44 Nederlandse onderhoudsmonteurs de werkzaamheden voor het Gemini-windpark op zee. Siemens heeft hiervoor 150 windturbines geleverd, elk met een capaciteit van 4 megawatt en gaat 15 jaar lang het onderhoud op het offshore-windpark verzorgen.

De “Windea La Cour” is speciaal voor deze werkzaamheden gebouwd en maakt deel uit van de onderhoudsconcepten voor offshore-windparken, die Siemens heeft ontwikkeld om de inzetbaarheid van de windturbines te vergroten. De innovatieve offshore-onderhoudslogistiek helpt de kosten van windenergie op zee te verlagen.

“Parallel aan de bouw van dit gloednieuwe schip, liep de wervingscampagne voor de, voornamelijk uit de noordelijke regio afkomstige, onderhoudsmedewerkers”, aldus David Molenaar, directeur Wind Power bij Siemens Nederland. “Zij gaan vanaf deze zomer als nieuwe, goed opgeleide collega’s het windpark Gemini vanaf de Windea La Cour onderhouden”. Het SOV “Windea La Cour”, dat na de doop koers heeft gezet naar het Gemini park om te ondersteunen bij de realisatie van de laatste 50 turbines en is gebouwd door Ulstein Verft Norway, is door Siemens van Bernhard Schulte Offshore gecharterd. Siemens is niet alleen de eindgebruiker van het SOV, maar heeft bovendien een belangrijk boordsysteem geleverd. “Het Siemens-aandrijfsysteem BlueDrive Plus C voor dit schip, helpt de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik te verlagen”, aldus Molenaar.

Dit is het derde door Siemens gecharterde SOV dat tot dusver is gedoopt. In juni 2015 heeft Siemens de twee eerste specifiek voor de windenergie-industrie gebouwde SOV’s gedoopt: de ‘Esvagt Faraday’ ondersteunt de onderhoudswerkzaamheden in het offshore-windpark Butendiek in de Noordzee en de ‘Esvagt Froude’ wordt voor onderhoud ingezet op het EnBW-windpark Baltic II in de Oostzee. Een vierde SOV, ook door Siemens van Bernhard Schulte gecharterd, gaat worden gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden op de windparken Sandbank en Dan Tysk.