Sleephopperzuiger ‘Meuse River’ te water gelaten bij IHC

Afgelopen zaterdag is de nieuwe sleephopperzuiger van DEME ‘Meuse River’ te water gelaten bij Royal IHC in Krimpen aan den IJssel. De Meuse River heeft hetzelfde innovatieve ontwerp als de bekroonde sleephopperzuiger ‘Scheldt River’ en heeft een capaciteit van 7.950 m³. Het schip wordt in 2020 aan de DEME-vloot toe gevoegd.

tijdens Meuse River TWL op Royal IHC in Krimpen aan den IJssel door Stefan Segers
‘Meuse River’ tijdens de tewaterlating bij Royal IHC in Krimpen aan den IJssel. Foto, Stefan Segers.

Het schip beschikt over verschillende slimme energietechnologieën die DEME en IHC hebben ontwikkeld, zoals een hybride aandrijfsysteem voor de baggerpomp om het effect van belastingsvariaties te beperken. Om het baggerproces te automatiseren, ontwikkelde IHC het IHC ECO-automatiseringspakket, dat uitstekende baggerprestaties levert. Verder zorgt de two-speed propulsion en combinator mode voor een betere brandstofefficiëntie.

Luc Vandenbulcke, CEO van DEME: “Met ons meerjarige investeringsprogramma willen we de meest technologisch geavanceerde vloot in de sector inzetten. We willen een toekomstbestendige vloot garanderen door steeds ambitieuzere doelen voor productiviteit en efficiëntie na te streven. Door voort te bouwen op het succes van onze baanbrekende sleephopperzuiger ‘Scheldt River’, kunnen we onze klanten een identiek, veelzijdig en uiterst efficiënt schip bieden voor een breed spectrum aan baggeractiviteiten.”

De Scheldt River versterkte de DEME-vloot in 2017 en is sindsdien zonder onderbreking ingezet op Europese waterwegen en toegangskanalen.