Sleephopperzuiger Vox Amalia van Van Oord te water gelaten

Vox Amalia, de nieuwe sleephopperzuiger van Van Oord is met succes te water gelaten in de LaNaval scheepswerf in het Spaanse Bilbao. Het schip is de eerste van de twee middelgrote sleephopperzuigers die Van Oord heeft laten bouwen. Het zusterschip van Vox Amalia, de Vox Alexia, wordt begin volgend jaar opgeleverd.

Startsein voor nieuwe generatie sleephopperzuigers
De schepen vormen onderdeel van het huidige modernisatieprogramma voor de Van Oord-vloot en zijn het startsein voor een nieuwe generatie sleephopperzuigers. De focus in deze nieuwe serie ligt op energy efficiency voor een zo klein mogelijke de CO2-voetafdruk. Daarnaast worden de schepen gebouwd volgens de nieuwste technische specificaties. De hoppers hebben een beuncapaciteit van ongeveer 18,000 m3. Zij hebben ieder twee zuigbuizen met elektronisch bestuurde baggerpompen onder water, twee pompen die het materiaal aan wal pompen en zes losdeuren. Beide schepen zijn 158 meter lang, 36 meter breed en bieden accommodatie voor 38 bemanningsleden. De opdracht voor de bouw van de schepen past in het investeringsprogramma van Van Oord.

De nieuwe hoppers worden ingezet voor omvangrijke baggerwerken
Beide schepen zijn bestemd voor omvangrijke baggerwerken, kustherstelwerkzaamheden en het graven van sleuven voor pijpleidingen en kabels voor offshore-installaties, zoals windparken. Van Oord gaat nieuwe sleephopperzuiger onder andere inzetten voor het aanleggen van nieuwe, of de uitbreiding van bestaande havens om de bereikbaarheid voor containerschepen te verbeteren.