Smokkelschip uit drugsonderzoek in beslag genomen

Smokkelzeilschip

Het Openbaar Ministerie heeft beslag laten leggen op het zeilschip waarmee een groep verdachten grote partijen cocaïne naar Nederland wilde smokkelen. Het schip ligt momenteel op Curaçao waar de lokale autoriteiten het in beslag hebben genomen.

De politie heeft dinsdag elf verdachten aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek, onder leiding van het Landelijk Parket, dat zich onder meer richt op voorbereidingen om vanuit Venezuela cocaïne naar Nederland te smokkelen. De verdachten hebben in Denemarken een zeilschip gekocht dat zou worden gebruikt voor de cocaïnetransporten.

Curaçao
Het schip is in november 2012 naar Nederland gebracht, waarbij het tijdens een storm op de Noordzee in de problemen raakte. Uiteindelijk is het zeilschip richting Venezuela gevaren en deze week door de autoriteiten op Curaçao in beslag genomen. Waarschijnlijk wilden de verdachten met het zeilschip grote partijen cocaïne vervoeren die voor de Nederlandse kust zouden worden overgeladen op verschillende kleinere boten. Met deze werkwijze hoopten de verdachten de pakkans te verkleinen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachten zich ook bezighielden met handel in andere drugs. Zo is dinsdag in IJsselstein een hennepplantage met honderden planten ontmanteld.

Zeven verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Haarlem met het verzoek hen voor 14 dagen in bewaring te stellen. Het Openbaar Ministerie verzoekt de rechter-commissaris drie andere verdachten vast te houden tot maandag. Een verdachte is inmiddels op vrije voeten gesteld. Het gaat om een 49-jarige man uit Almere.

Afpakken
Het Openbaar Ministerie heeft beslag laten leggen op een reeks bezittingen van de verdachten met het oog op ontneming van criminele winsten. Het gaat om onder meer drie woningen, verschillende bankrekeningen, diverse auto’s en twee visserskotters.

Meer… OM