Solarboat Racing-team op Groene Oceaan SAIL Amsterdam 2015

  • binnenland

De stille snelheid
Tijdens SAIL Amsterdam is het Solarboat Racing-team van NHL Hogeschool aanwezig op het Solarplein. Naast vaardemo’s tonen zij ook het prototype van hun draagvleugel zonneboot, waarmee zij volgend jaar de strijd zullen gaan aanbinden.

NHL Hogeschool en het Solarplein zijn te bezoeken in het zogenoemde ‘Groene Oceaan’-gebied. Dit onderdeel van SAIL Amsterdam 2015 op en rond het voormalige NDSM-terrein richt zich op duurzaamheid, innovatie en techniek en is mede mogelijk gemaakt door Nederland Maritiem Land, de koepelorganisatie die de twaalf maritieme sectoren verbindt.

Gouden toekomst
Over het water scheren op pure zonnekracht. En dat fluisterstil, zonder het gebrul van een dieselmotor. Nederland heeft een eer hoog te houden op het gebied van de ontwikkeling van schone energie. Van ooit de zeilschepen op windenergie tot nu de kansrijke zonneboten. De maritieme sector is de belichaming van de slogan van SAIL: ‘Van gouden verleden naar gouden toekomst’.

Provincie
Het onderzoek en de techniek die in zonnebootjes wordt gestoken levert belangrijke kennis en praktijkinformatie op. Bijvoorbeeld voor overheden als de Provincie Fryslân die streeft naar een drastische vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen door het stimuleren van elektrisch rijden en varen.

Eerste plaats
Bij het ontwerpen en bouwen van de zonneraceboot zijn onder andere studenten elektrotechniek en scheepsbouwkunde/maritieme techniek betrokken. Zij doen hiermee een schat aan (technische) ervaring op. En de ontwikkelingen gaan hard. In 2006 deed de snelste zonneboot bijna 17 uren over 200 km. In 2012 werd die afstand in 10 uur en 40 minuten afgelegd. Het Solarboat Team van NHL Hogeschool in Leeuwarden sleepte tijdens het Nederlands Kampioenschap Zonnebootrace 2014 in en rondom Akkrum zelfs een gedeelde eerste plaats in de wacht.

Racemonster
Voor de komende wedstrijden in 2016 werkt NHL Solarboat Racing hard aan een nieuwe boot op draagvleugels in de Topklasse-categorie. Deze zal uitgerust zijn met eigen zonnecellen. De bezoekers van SAIL Amsterdam kunnen nu al kennismaken met een prototype van dit stille racemonster.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten