“Soms moet je een beetje eigenwijs zijn”

In oktober 2018 ontving Marius Ottolini, Installation Engineer bij Heerema Marine Contractors, de Young Engineer Award. Een award die jaarlijks wordt uitgereikt aan een young professional die buitengewone prestaties heeft geleverd binnen de offshore energie sector. Hij werd door de vakjury geprezen om het feit dat hij rekening houdt met de hele keten en de status quo weet uit te dagen. Daarnaast werd hij geroemd om zijn communicatieve vaardigheden en samenwerkingen. “Dat ze precies de onderdelen die ik zelf het leukst vind binnen mijn functie benoemen, vind ik erg mooi”, begint Marius enthousiast. “Er werken veel jonge getalenteerde engineers bij Heerema, dus ik voel mij erg vereerd dat ze mij naar voren hebben geschoven.”

Marius Ottolini aan het woord
Marius Ottolini

Stille paalinstallaties

Na zijn studie Civiele Techniek aan de TU Delft begon Marius vijf jaar geleden als Geotechnisch Engineer bij de maritieme aannemer Heerema Marine Contractors. Vorig jaar stapte de young engineer over naar de renewable afdeling om daar als Installation Engineer aan de slag te gaan. “De kans om mij bezig te houden met de ontwikkeling van stille paalinstallaties kwam voorbij en die heb ik met beide handen aangepakt”, aldus Marius. Hij begint te vertellen: “Als we offshore aan het heien zijn, komt er veel geluid vrij. Iets dat niet goed is voor het onderwater leven. Er zijn al geluidseisen waaraan je moet voldoen, maar wij willen als Heerema hier een stap verder in gaan en proberen de installatietechniek helemaal stil te krijgen.” Hetgeen waar Marius fulltime mee bezig is en inmiddels heeft hij verschillende alternatieven ontwikkeld die van invloed zijn op het ontwerp van de fundering. “Ik houd mij niet alleen bezig met de techniek, maar kijk naar de hele keten. Soms moet je inzoomen op een technisch detail, maar tegelijkertijd moet je het totale plaatje niet uit het oog verliezen en onthouden dat je maar een klein onderdeel bent van het grotere offshore geheel.”

Foto: Heerema Marine Contractors

Nieuwe ideeën en ervaring komen samen

Over Marius zijn enthousiasme voor het project hoeven we niet te twijfelen. Ook probeert hij andere van zowel binnen als buiten Heerema te enthousiasmeren om mee te helpen met dit project. Andere expertises die aansluiten maakt het volgens de young engineer juist leuk en uitdagend. “Bij Heerema zitten veel mensen met een ‘doe’-mentaliteit die graag problemen oplossen gecombineerd met extreem slimme mensen. Ook heb je te maken met verschillende generaties. Het is ontzettend leuk met deze combinatie mensen te werken die allemaal op een andere manier naar zaken kijken. Nieuwe ideeën en ervaring komen hier samen. En juist voor de ervaring heeft Marius respect. “In je eentje kom je niet ver. Je hebt juist elkaar nodig om beter te worden. Natuurlijk zullen er altijd kritische mensen zijn of personen die het niet met je eens zijn. Ik zie hier juist de uitdaging in. En soms moet je een beetje eigenwijs zijn en iets door duwen”, lacht Marius.

Foto: Heerema Marine Contractors

Volgend jaar gaat Heerema testen uitvoeren met de nieuwe stille techniek en hopelijk kunnen ze in 2020 gaan tenderen. Blijft Marius tot het eind betrokken bij dit project? “Ik denk dat ik beter ben in het bedenken en uitwerken van rare ideeën. Dus echt de beginfase in plaats van de laatste boutjes en moertjes bij elkaar zoeken. Anderen vinden dat weer leuker en zijn daar waarschijnlijk een stuk beter in.” Heeft deze talentvolle young engineer verder nog ambities voor de toekomst? Marius denkt na: “Ik ben erg nieuwsgierig en wil mijzelf blijven ontwikkelen. Honger naar nieuwe ideeën en kennis. Maar waar mij dat gaat brengen? Geen idee. Dit project kwam ook als een kans voorbij. Ik geloof niet dat je alles hoeft te plannen. Het belangrijkste is dat als de kans zich voordoet je er klaar voor bent, zodat je de kans kan pakken. Je moet risico durven nemen en erop vertrouwen dat het goed komt.”