Speciaal vissersschip ‘Spes Nova’ van Van der Zwan gedoopt in Scheveningen

Het nieuwste vissersschip van vissersbedrijf Van der Zwan ‘Spes Nova’ is gedoopt in Scheveningen op 1 november. Nanou Beekman, Directeur Landelijk Gebied en Visserij bij Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was de doopvrouw van het innovatieve schip. Van der Zwan is het eerste vissersbedrijf van Nederland met een verdovingsmachine voor vissen aan boord. Vanuit Scheveningen gaat de Spes Nova vissen op platvis zoals schol, kabeljauw en tarbot.

Doopceremonie Spes Nova Foto Damen
Nanou Beekman tijdens de doopceremonie van ‘Spes Nova’. Foto, Damen.

De Spes Nova van 7, 5 miljoen euro is gebouwd door Damen Maaskant Shipyards. Het is een UK-205 fly-shooter – twinrigger en onderdeel van een nieuw ontwikkelde reeks van trawlers op basis van een Vripack Naval Architects-ontwerp dat nieuwe benchmarks voor de hele sector bepaalt.

Het oorspronkelijke concept was gebaseerd op een samenwerking tussen Vripack Naval Architects, Ekofish Group (een dochteronderneming van Van der Zwan) en Maaskant. Deze combinatie van deskundig maritiem ontwerp en uitgebreide zee-kennis was een unieke aanpak die geleid heeft tot een onconventionele ‘toekomstbestendige’ oplossing.

De romp van het schip is zo ontworpen dat het de golven als het ware door midden snijdt waardoor het schip stabieler in de golven beweegt. Voor de voortstuwing heeft het schip een diesel-elektrisch hybride systeem en een battery bank.

Verdovingsmachine voor de gevangen

Van der Zwan is het eerste vissersbedrijf met een verdovingsmachine voor de gevangen vis aan boord. Zodra de vissen zijn gevangen, worden ze met elektrische schokjes verdoofd en pas daarna verwerkt.

De eigenaar van de Spes Nova, Louwe de Boer legt aan de NOS uit hoe de bedwelmingsmachine aan boord werkt. https://nos.nl/artikel/2308533-vissersboot-met-verdovingsmachine-laat-vissen-minder-pijn-lijden.html

Spes Nova’. Foto, Damen.