Stadswachten nu ook in haven

Het Havenbedrijf Rotterdam en de dienst Stadstoezicht van de gemeente Rotterdam ondertekenen vandaag 27 juni een overeenkomst voor de extra inzet van stadswachten met opsporingsbevoegdheid in het haven- en industriegebied. Het Havenbedrijf wil daar sneller en efficiënter handhavend optreden en de stadswachten beschikken daartoe over de juiste bevoegdheden, kennis en vaardigheden.

Het gaat daarbij om fout parkeren, milieudelicten, dumpen van bedrijfsafval, overnachten in voertuigen. Dit laatste is verboden. Uit onderzoek blijkt echter dat 300 tot 400 vrachtwagenchauffeurs in het havengebied overnachten in hun voertuig. Gewilde locaties zijn het Waalhaven-Zuidgebied, de Mercyweg en de Hendrik Troostbaan. Dit werkt misdrijf en vervuiling in de hand. Inmiddels ontwikkelt het Havenbedrijf drie bewaakte truckparkeerplaatsen. Begin volgend jaar komt het eerste truckpark gereed.

Havenbedrijf is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van wegen, buitenruimte en uitgeefbare terreinen van het haven- en industriegebied. De kwaliteit van de objecten wordt bepaald door inrichting, onderhoud en gebruik. Het inzetten van extra boa’s past in het beleid van het Havenbedrijf om de beeldkwaliteit en veiligheid van de haven- en industriegebied.

Bron: Port of Rotterdam, 27-06-2011;