Start ontwikkeling Kooypunt IIIa Tijdens Offshore Energy

Met een symbolische schop in de grond markeren vertrekkend directeur Piet-Hein Kolff en aankomend interim-directeur Whitney Veen van Port of Den Helder samen met directeur Kees Jan Tuin van aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder B.V. de ontwikkeling van Kooypunt IIIa ten behoeve van Total E&P Nederland B.V. De handeling vond vandaag plaats tijdens Offshore Energy 2015 in RAI Amsterdam.

“Wij zijn heel blij met deze stap in de verdere ontwikkeling van dit offshore- en energiegerelateerde bedrijventerrein. Ondanks dat de markt te maken heeft met een olieprijs die onder druk staat, werkt ons team met Den Helder Airport nauw samen om de haven internationaal te profileren en nieuwe bedrijven te interesseren. De ruimte voor ontwikkeling op bedrijventerrein Kooypunt III helpt ons daarbij. De komst van Total en de vestiging van afvalverwerker Bek & Verburg is een goed begin”, aldus Piet-Hein Holff, CEO van Port of Den Helder.

Eerste grote bedrijf
Total E&P Nederland B.V. is de eerste grote operator die zich gaat vestigen op Kooypunt IIIa. Total wint jaarlijks 4 miljard m3 gas op de Noordzee en levert daarmee 10 procent van het Nederlandse gasverbruik. Total is sinds 1976 in Den Helder gevestigd en heeft voor de nieuwe locatie gekozen om ruimte te geven aan verdere ontwikkeling van de Westoever als woongebied. Daarnaast is het door de strenger geworden milieuwetgeving op de huidige locatie steeds moeilijker geworden om aan alle regels te kunnen blijven voldoen. Daarom is verhuizen naar een modern industrieterrein een logische keuze.

Ontwikkeling complex Tuin
Op het nieuwe bedrijventerrein ontwikkelt aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder B.V. een nieuw complex voor Total E&P Nederland B.V. “Wij zijn als winnaar uit de bus gekomen bij de landelijke aanbesteding. We werken al decennia voor Total E&P Nederland, niet alleen in Den Helder maar in heel Noord Nederland en voor het hoofdkantoor in Den Haag. Wij kennen het bedrijf dus goed en weten aan welke milieu- en veiligheidseisen het bedrijf moet voldoen”, aldus Kees Jan Tuin.

Hoogwaardig gebouw
“Het wordt een hoogwaardig bedrijfsgebouw bestaande uit een kantoorgebouw van twee lagen, een groot warehouse en een ruim opgezet buitenterrein. De opdrachtgever stelt hoge eisen aan de leefkwaliteit en de bebouwing heeft dan ook een mooie uitvoering. Wij verwachten dat begin december alle vergunningen rond zijn en de eerste schop de grond in kan”, aldus aannemer Kees Jan Tuin. De oplevering is eind volgend jaar gepland.

Optimaal vestigingsklimaat
Bedrijventerrein Kooypunt is in ontwikkeling. Op korte afstand van de zeehaven, op steenworpafstand van Den Helder Airport en gelegen langs belangrijke aanvoerwegen, geldt Kooypunt door de gunstige geografische ligging als een optimaal vestigingsklimaat. Op bedrijventerrein Kooypunt III is inmiddels ruim 25 hectare bouwrijp. Voor elke sector biedt Kooypunt veilige kwaliteitslocaties die ook beschikbaar zijn voor bedrijven met ontheffing tot milieucategorie 5.2. Behalve offshore- en aan energiegerelateerde bedrijvigheid, telt Kooypunt een groeiend aantal ondernemers uit de productie, handel, industrie en zakelijke dienstverlening.