Start realisatie WiFi Hotspots binnenvaart

MinisterSchulzSchuttevaer Pers 001-Kloet

Minister Schultz van Haegen overhandigde symbolisch een WiFi-kastje aan Bert Luijendijk, vicevoorzitter Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB).

Het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen (IDVV) realiseert in samenwerking met de binnenvaartsector een netwerk van WiFi hotspots voor de professionele binnenvaart op belangrijke ligplaatsen en binnenhavens. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaf op 6 juni hiervoor het startsein tijdens de jaarvergadering van Koninklijke Schuttevaer.

Op circa 20 ligplaatsen en binnenhavens voor de professionele binnenvaart worden de komende maanden WiFi hotspots gerealiseerd. Het betreft onder andere de Maashaven in Rotterdam, Houthaven in Amsterdam, Zeeland Seaports, Zwijndrecht, Bergen op Zoom, Harlingen en Moerdijk.

Grote voordelen binnenhavens
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Binnenhavens (NVB) vergroot dit initiatief de aantrekkelijkheid van havens en ligplaatsen. Bert Luijendijk, vicevoorzitter NVB: “Havenbeheerders kunnen de WiFi hotspots ook gebruiken als digital portal van de haven. Bij het aanmelden worden gebruikers voorzien van informatie over ligplaatsen en voorzieningen in de haven of andere zaken van belang. Kortom, WiFi in havens is een win-win situatie voor havengebruiker en -beheerder”.

Voordelen schippers
Betrouwbare datacommunicatie op binnenvaartschepen wordt van steeds groter belang. WiFi op ligplaatsen blijkt zeer gewenst te zijn door binnenschippers. Dit biedt schippers de mogelijkheid om tegen geringe vergoeding gebruik te maken van breedband internettoegang op specifieke locaties. Bijvoorbeeld voor het updaten van software programma’s, het downloaden van grote hoeveelheden data en/of audio/video-toepassingen. De verwachting is dat de eerste WiFi hotspots in september in gebruik zijn.

Samenwerking
Connekt coördineert, namens Rijkswaterstaat, samen met Bureau Telematica Binnenvaart de uitvoering van de WiFi hotspots. In de uitrol wordt verder samengewerkt met de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, de aangesloten gemeenten en havenbedrijven.

Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen (IDVV)
De verbetering van mobiel internet en de aanleg van WiFi hotspots op de hoofdvaarwegen is onderdeel van het programma IDVV. In dit programma werken overheden, vaarwegbeheerders, vervoerders, verladers, havens en terminals samen aan het beter benutten van de vaarwegen. Rijkswaterstaat is initiatiefnemer van dit programma.

Kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl/IDVV