‘Stemat Spirit’ krijgt nieuwe kraan met 140 ton hefvermogen

In juni 2015 kreeg Heila Cranes de opdracht van Stemat BV om een nieuwe kraan te bouwen. Een HR 4070, active heave compensation (AHC) kraan, met een 34 meter lange arm en 140 ton hefvermogen. De kraan wordt in het 2e kwartaal van 2016 op de multi-purpose cable lay vessel ‘Stemat Spirit’ geïnstalleerd. 

Het schip heeft al een Heila HLRM 340 knuckle boom crane aan boord die gebruikt wordt voor vracht en werkzaamheden aan boord. De nieuwe kraan is ter vervanging van de 300 tons rupskraan op het achterdek voor offshore gebruik.

We hebben een groot aantal Heila kranen aan boord van onze schepen. Daarnaast gaf onze langdurige relatie met Heila voldoende vertrouwen de nieuwe kraan met hen te bespreken,’ zegt Henk Van Wingerden, Manager Technische Dienst bij Stemat

Het resultaat is een nieuwe en unieke AHC kraan
De nieuwe HR4070 / 30-2BJ jib kraan heeft een controlekamer achter het frame van de kraan en is uitgerust met een 1320 HP Caterpillar dieselmotor om de benodigde stroom voor de hydraulica van de kraan en het krachtige AHC systeem op de lieren te leveren. Het AHC systeem werd ontworpen en geproduceerd in samenwerking met Bosch Rexroth GmbH. Daarmee is de klant verzekerd van een goede prestatie en een betrouwbare en nauwkeurige controle van heave compensation tijdens werkzaamheden op zee, ook onder de meest uitdagende omstandigheden.