Stevige concurrentie Nederlandse zeiltop bij 31e editie Delta Lloyd Regatta in Medemblik

  • binnenland

De internationale zeilwereld is neergestreken in Medemblik voor de 31e editie van de Delta Lloyd Regatta, die dinsdag 26 mei van start gaat. Met de complete Delta Lloyd kernploeg van het Watersportverbond en in totaal ruim 700 boten is de regatta op het water bij Medemblik dit jaar ongekend populair bij de zeilers.

,,Het is een van de best bezochte edities in de geschiedenis van de regatta. Blijkbaar is het een goed evenement en is er in de zeilwereld behoefte aan deze wedstrijd”, zegt Arjen Rahusen, de voorzitter van het organisatiecomitė.

Complete Nederlandse top aanwezig
De complete Nederlandse zeiltop is in Medemblik aanwezig om tot en met zaterdag 30 mei in de tien olympische en drie paralympische klassen de strijd aan te gaan met de buitenlandse concurrentie. Met name voor de RS:X-klassen, de Laser en de Laser Radial is veel belangstelling, met veel deelnemers uit de top 20 van de wereldranglijst.

De Delta Lloyd Regatta maakt dit jaar weliswaar geen deel uit van het olympisch kwalificatietraject richting Rio de Janeiro 2016, maar de wedstrijd geldt wel als kwalificatiemogelijkheid voor de wereldbekerwedstrijd in Weymouth, komende maand. Voor veel zeilers is er dus in Medemblik nog een belangrijk sportief aspect.

Blikvangers
Blikvangers in Medemblik zijn olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe (RS:X), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en windsurfster Lilian de Geus (RS:X), die onlangs in Hyères voor het eerst in haar loopbaan een wereldbekerwedstrijd won. In de Laser klasse is de strijd om een olympisch ticket nog niet beslist. Wereldkampioen Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg zijn elkaars concurrenten en komen elkaar ook tegen op het IJsselmeer.

Van Rijsselberghe op de weg terug
Van Rijsselberghe is op de weg terug na een polsbreuk. De olympisch kampioen heeft behoefte aan wedstrijdritme. ,,De spiermassa bij mijn linkerpols is flink afgenomen door de blessure. Ik moet alles weer opbouwen en daar zijn we flink mee bezig’’, zegt de Texelse windsurfer.

Van Rijsselberghe heeft  zich nog niet geplaatst voor de Spelen in Rio. De polsblessure heeft hem veel tijd gekost. Komende zomer met de EK, de WK en het olympisch testevent in Rio moet het goedkomen met die kwalificatie. ,,Er is geen paniek. Ik maak me niet druk. Afgelopen week heb ik vijf dagen gevaren. De eerste drie dagen stond er redelijk wat wind en deed de pols toch wat zeer. De laatste dagen was het goed. De pols is nog niet 100 procent. De Delta Lloyd Regatta is goed om wedstrijdritme op te doen, rondjes te draaien.’’

De Geus meldt zich bij de wereldtop
Lilian de Geus heeft, net als Marit Bouwmeester en het Nacra17-koppel Koen de Koning/Mandy Mulder uit de kernploeg, al zekerheid over de Olympische Spelen in Rio. ,,Dat is een prettige gedachte. Het geeft rust en tijd om te experimenteren.’’ De Geus heeft voor dit jaar de WK en het olympisch testevent omcirkeld. ,,Ik heb de afgelopen tijd onder coach Jacco Koops heel veel progressie gemaakt. Als je een wereldbekerwedstrijd wint, wil je ook meer. Ik zou graag wereldkampioene willen worden. Zo’n titel is toch heel speciaal’’, legt ze haar doel uit. ,,De Delta Lloyd Regatta is een mooie gelegenheid om weer nieuwe dingen uit te testen.’’

Pieter-Jan Postma moet nog flink aan het werk om zich voor de Olympische Spelen te plaatsen. De nummer vier in de Finn-klasse van de Spelen in Londen (2012) heeft het afgelopen jaar veel geëxperimenteerd met zijn materiaal, maar de Fries is daar nu van teruggekomen. ,,Het heeft niet geleid tot topresultaten. De Delta Lloyd Regatta is de eerste regatta weer met mijn oude materiaal. Terug naar de basis, heb ik besloten. Leuk is de afgelopen periode niet geweest. Ik vind het zwaar als het niet loopt’’, aldus de Finn-specialist, die in Medemblik vaak als tweede eindigde maar nog nooit won. ,,Zou mooi zijn als dat een keer lukt’’, keek de Fries vooruit.

Meer… Delta Lloyd Regatta 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten