Studenten gaan 16 januari strijd aan om snelste zeiljacht te ontwerpen

Op vrijdag 16 januari a.s. zullen studenten van de Technische Universiteit Delft en Rotterdam Mainport University (RMU) met elkaar de jaarlijkse strijd aan gaan. In het Binnenvaartbassin van MARIN zal worden uitgemaakt wie het snelst varende zeilschip van Nederland heeft ontworpen en gebouwd.

De studenten van de TU Delft en RMU volgen de minor-opleiding Zeiljachten en moeten daarvoor een zeilschip ontwerpen en bouwen. Nadat in het eerste kwartaal van het collegejaar de theoretische basis wordt gelegd, moeten de studenten in het tweede kwartaal in teams aan de slag om de theorie ook in de praktijk te brengen. Op 16 januari 2015 presenteren zij hun zeilschip bij MARIN en doen ze mee aan een spectaculaire zeilwedstrijd. Dit zeilschip zal worden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie, waarbij het zeilschip twee banen moet afleggen. Bij de eerste baan gaat het om de snelheid, baan twee laat zien of het model niet alleen snel is, maar ook wendbaar in variabele windcondities.

De studenten worden aangesproken op verschillende talenten. Kennis, inspiratie en creativiteit zijn nodig om van een theoretisch ontwerp te komen tot een watervlug presterend model. In de open klasse zijn slechts een aantal beperkingen. Zo mag de totale afmeting van de boot maximaal 1 m lang zijn, minimaal 40 cm breed en maximaal 1 m hoog vanaf de waterlijn, met een maximale lengte van appendages (kielen en roeren) van 10 cm. Een relatief brede en ondiepe boot dus… Hoeveel zeiloppervlak durven de studenten hier op te zetten? En welke oplossing vinden zij om de zeilboot efficiënt aan de wind te laten varen, met de beperking ten aanzien van roeren en kielen? De uitdaging is weer groot!

Dit evenement zal plaatsvinden bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen. MARIN is wereldwijd een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche en beschikt over een groot aantal faciliteiten voor o.a. het op schaal testen van scheepsmodellen. Het omzetten van hydrodynamische en nautische technologie naar innovatieve producten voor de maritieme sector is de succesfactor van MARIN. Met deze wedstrijd wil MARIN studenten de kans geven eigen ideeën te laten uitgroeien tot een nautisch succes.
Einde persbericht.

Meer… MARIN