Studenten lopen warm voor techniekcarrière bij Defensie

Zo’n 300 aanstormende talenten in de techniek bezochten gisterenmiddag het Tech Talent Event van Defensie. In de KDC-10 hangaar op vliegbasis Eindhoven lieten zij zich uitgebreid informeren over de carrièremogelijkheden bij de krijgsmacht. Het niet alledaagse en afwisselende werk samen met de grote mate van kameraadschap binnen de organisatie spreekt de meeste studenten erg aan.

Kameraadschap
“Je hoeft geen Rambo te zijn om als technisch officier bij Defensie te werken,” trapt kapitein Joris van Driel de wervingsdag af. Hij is officier verbindingsdienst bij de landmacht en probeert de jeugd te overtuigen van een baan bij Defensie. Hij studeerde bedrijfskundige informatica en verruilde zijn burgerbaan voor een carrière bij Defensie. Het optreden in internationaal verband, waarbij kameraadschap de boventoon voert, en bijdragen aan een veiligere wereld motiveerden hem om bij de krijgsmacht te gaan werken.

Universitair student bouwkunde Marijke Pasnis vindt die aspecten ook erg interessant: “Het lijkt me speciaal om in zo’n hecht teamverband op uitzending te zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar de marine, omdat ik binnenkort start met mijn master waterbouwkunde.”

Afstudeerplek
Dat er voor dergelijke studenten redelijk wat banen in het verschiet liggen, vertelt kolonel Jan Willem Hartman, technisch programmamanager bij de marine. “Het grootste marineschip, de Karel Doorman, heb ik mede ontworpen,” zegt hij trots. “Samen met een team ingenieurs ontwierpen we een compleet nieuw schip op basis van alle gestelde eisen, maar binnen een bepaald budget. De komende jaren moeten er nog meer nieuwe schepen ontworpen worden, dus er ligt genoeg werk voor jullie.”

Daar hebben de 3 industrieel ontwerpers van de Technische Universiteit Delft wel oren naar. “We zoeken alle 3 een afstudeerplek,” vertelt Jelmer Peerbolte. “Bij voorkeur bij een operationeel commando van Defensie. Ik heb een aantal militaire vrienden en die vertellen me vaak mooie verhalen over hun werk. Dat wil ik ook. En dan het liefst als militair in plaats van burger. Ik denk dat er onder militairen meer kameraadschap heerst.”

Veel technische functies
De diverse sprekers, de static show met land-, zee- en luchtmachtvoertuigen en de verschillende infostands hebben de jeugd zeker aan het denken gezet over een baan bij de krijgsmacht. “Defensie is breed georiënteerd. Het gaat niet alleen om vechten,” merkt student werktuigbouwkunde Stefan Dijkman op. “Er zijn veel meer technische functies dan ik dacht.”

Meer… Defensie