Subsea 7 koopt Skandi Navica pijplegschip

Subsea 7, een van ‘s werelds grootste engineering- en installatieondernemingen op het gebied van onderwatertechnologie, kondigde vandaag de aankoop aan van het ‘Skandi Navica’ pijpleg- en constructieschip, voor ongeveer 62 miljoen dollar.

Het schip, dat gebouwd is in 1999, zal omgedoopt worden tot ‘Seven Navica’ en blijven opereren als een pijplegschip voor vaste pijpen binnen de wereldwijde vloot van Subsea 7. De Seven Navica heeft een totale lengte van 108 meter en een straal van 22 meter. Het schip is in staat om in wateren tot wel 2000 meter diep te opereren.

De Seven Navica heeft een pijplegcapaciteit voor het installeren van zowel vaste als flexibele pijpleidingen en slangen, met een op het dek gemonteerde ‘storage & deployment’ spoel met capaciteit voor pijpdiameters tot wel 40 centimeter en een totaal gewicht van 2200 ton. Andere kenmerken van het schip zijn onder andere een optimale ‘piggy-back’ spoel van 250 ton, een pijplegtoren, ‘abandonment & recovery’ (A&R) systemen, een offshore kraan van 60 ton en een pijptensioner met een tensioncapaciteit van 205 ton.

De Seven Navica werd al acht jaar geleast door Subsea 7. Het schip heeft een trackrecord van succesvolle pijpleginstallatieprojecten over de hele wereld.

Mel Fitzgerald, CEO van Subsea 7: “Deze investering bewijst opnieuw dat wij geloven in de toekomst van de markt voor vaste pijpleggingen. We zijn verheugd om de Seven Navica te verwelkomen in onze vloot van eigen schepen.”

Bron: subsea7, 28-05-2008;