Subsea rock installatieschip ‘Bravenes’ van Van Oord gedoopt

Aan de Wilhelminakade in Rotterdam is maandag 21 mei de laatste aanwinst in de vloot van Van Oord onthult. Het subsea rock installatieschip Bravenes is gedoopt door Mevrouw Yvon van Oord–Barbier, echtgenote van CEO Pieter van Oord. Onder grote belangstelling vond de doopceremonie plaats. De doop was ook meteen de start van een tweedaags evenement om het 150-jarig bestaan van de onderneming te vieren.

Met de oplevering van Bravenes beschikt Van Oord over een vloot van drie subsea rock installatie schepen. Deze vloot stabiliseert en beschermt onderwater pijpleidingen, kabels en andere constructies in waterdieptes tot 1.500 meter.

Van Oord wil marktleider blijven in deze markt en zet daarom in op nieuwe innovatieve technieken en hypermodern materieel, zoals de Bravenes. In zijn klasse is de Bravenes een vernieuwend exemplaar vanwege de unieke mogelijkheid om op drie verschillende manieren stenen te installeren. Naast de traditionele installatiemethode via een valpijp door de moon-pool, kan het schip ook steen installeren via een valpijp over de zijkant of via een tremiepijp. Dankzij deze laatste methode is het schip in staat stenen dichtbij offshore platforms te installeren.

Bravenes is ook uitgerust met een robuust lossysteem voor de installatie van zware, grote steen. Dit maakt het schip uitermate geschikt voor de offshore wind- en kabelmarkt. In deze markten worden vaak grote stenen geïnstalleerd bij de funderingspalen van offshore windturbines.

Bravenes gaat richting Noorwegen 
Na de doopfestiviteiten zet Bravenes koers richting Noorwegen voor verschillende projecten in de Noordzee. Vanaf half juli is het installatieschip ingepland voor stabilisatiewerkzaamheden aan de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, het Nord Stream 2 project.

De doopceremonie van Bravenes in Rotterdam. Foto: Van Oord.