Substation voor Belgisch offshore windpark opgeleverd

Het offshore substation voor het Rentel offshore windpark vertrekt op 12 januari vanuit de STX-werf in Saint-Nazaire, Frankrijk naar België. De offshore installatie is gepland voor medio januari 2018. Het 1.200 ton zware substation gaat de elektriciteit exporteren van de 42 windturbines (309 MW) in het Rentel offshore windpark. Dit windmolenpark wordt momenteel gebouwd voor de Belgische kust. De offshore installatie van het substation wordt in de tweede helft van januari uitgevoerd met het zware hijskraanschip van Scaldis, de ‘Rambiz’.

Deme, STX France en General Electric gemaakt hebben in samenwerking het substation opgeleverd. De combinatie van de kennis van General Electric over hoogspanningsuitrusting, de expertise van STX in offshore elektriciteitstransmissie en Deme’s expertise in het leveren van totaaloplossingen voor de offshore windindustrie heeft de partners in staat gesteld dit veeleisende project uit te voeren.

Vorig jaar heeft GeoSea de funderingen en transitiestukken geïnstalleerd met het installatieschip ‘Innovation, en de fundering voor het substation. Deme’s dochterbedrijf Tideway installeerde de infield- en exportkabels. De installatie van de turbines door GeoSea is gepland voor het tweede kwartaal van 2018. Met hun tiphoogte van 183 meter zijn het de grootste windturbines die tot nog toe in de Belgische Noordzee zullen worden geïnstalleerd.

Het Rentel-project versterkt de leidende rol van België in de offshore windenergie. Het draagt bij tot het bereiken van de Belgische doelstellingen voor 2020, de Europese klimaatnormen en de overgang naar duurzame energiebevoorrading door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en kernenergie te verminderen.

De eerste elektriciteit van Rentel op het Belgische net wordt medio 2018 verwacht.