Succesvol einde LNG Masterplan voor Rijn-Maas-Donau

De Europese Unie is zeer trots dat zij tussen 2013 en 2015 het LNG Masterplan hebben gefaciliteerd. Het project heeft in totaal 34 miljoen euro gekost, waarvan 17 miljoen werd verstrekt door de Europese Unie uit het TEN-T programma.

‘Tegen alle betrokken partijen kan gezegd worden: “Goed gedaan”. Het lijkt erop dat we zullen profiteren van dit project voor de invoer van LNG in de binnenvaart sector. We krijgen nu echt dingen gedaan’, vertelt Dimitros Theologitis, hoofd van de Europese DG MOVE Havens en Binnenvaart, tijdens LNG Masterplan Final Event in Rotterdam.

Bijna driehonderd LNG stakeholders kwamen tussen 14 en 16 december bijeen in Rotterdam om de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, rampenbestrijding, scheepsontwerpen, bunkeren en tanken te bespreken, evenals technische –en marktontwikkelingen. Door een bezoek te brengen aan de GATE-terminal, de Falck Risc trainingsfaciliteit voor rampbestrijding op LNG hebben de gasten de haven verkend. Ook opende de STC-Group haar deuren om de nieuwe e-learning en trainingsfaciliteit voor medewerkers die werken met LNG binnen de scheepvaart –en vrachtwagenindustrie te laten zien. Tot slot konden twee LNG-schepen worden bezocht tijdens het evenement welke naast elkaar lagen afgemeerd: de LNG omgebouwde containerschip Eiger-Nordwand van Danser Group en de 100 % LNG-brandstof type C tanker Ecoliner van Damen. Scania en Iveco presenteerden op de kade hun nieuwe trucks en TNO toonde de LNG-tank die recentelijk is gebruikt en slaagde bij een 2 uur durende brandtest. In de Seinehaven werd het eerste Europese LNG-aangedreven schip Argonon van Deen Shipping weergegeven.

De LNG Masterplan Final Event werd afgesloten met een overzicht van alle resultaten gedurende het project de afgelopen drie jaar. Maar daar bleef het niet bij. Nieuwe LNG-projecten werden aangekondigd, zoals de nieuwe ReaLNG project van Shell, de Haven van Lübeck, STC-Group en Havenbedrijf Rotterdam. Havenbedrijf Rotterdam, tevens gastheer van het evenement, heeft de laatste jaren een belangrijke investering gedaan om niet alleen ‘LNG-klaar’ te zijn maar ook een echte Europese LNG-hub te worden die als voorbeeld dient voor andere Europese havens.

Meer… Port of Rotterdam

Related news

List of related news articles