VIDEO: Succesvolle doop en tewaterlating DCI DREDGE XXI bij IHC Merwede

Tewaterlating DCI DREDGE XXI

IHC Merwede heeft op 8 augustus 2013 met succes de 5,500 m3 sleephopperzuiger, DCI DREDGE XXI, gedoopt en te water gelaten.

De ceremonie vond plaats op de scheepswerf in Kinderdijk. Het innovatieve schip wordt gebouwd voor Dredging Corporation of India Ltd. (DCI). De ceremonie werd verricht door mevrouw R. Mohanty, echtgenote van de heer Captain D.K. Mohanty, bestuursvoorzitter en Managing Director van DCI.

DCI DREDGE XXI is het derde schip uit een serie van drie (inclusief DCI DREDGE XIX en DCI DREDGE XX) en wordt gebouwd onder duale klasse (Lloyd’s Register en Indian Register of Shipping). IHC Merwede heeft in het verleden reeds 10 schepen aan DCI geleverd. De klant heeft voor IHC Merwede gekozen vanwege de efficiency bij eerdere orders en de betrouwbaarheid van levering binnen de gestelde termijn.

DCI DREDGE XXI zal, net zoals DCI DREDGE XIX en DCI DREDGE XX, onder andere worden ingezet voor onderhoudsbaggerwerkzaamheden op de Hooghly rivier, een zijrivier van de Ganges rivier in West-Bengalen. De DCI-dredgers zijn speciaal ontworpen voor deze taak, waarbij rekening is gehouden met de bodemeigenschappen, sterke stroming en geringe diepte van de Hooghly rivier.

De schepen hebben een hoge productiviteit, betrouwbaarheid en efficiency, en daarnaast een laag energieverbruik en lage operationele kosten. Sinds de opleveringen zijn DCI DREDGE XIX en DCI DREDGE XX succesvol ingezet. DCI DREDGE XXI zal in de eerste helft van 2014 worden opgeleverd.

“IHC Merwede kijkt uit naar de voortzetting van de succesvolle samenwerking met DCI”, zegt Bram Roelse, Managing Director van de Dredging divisie van IHC Merwede. “De ontwikkelingen in de infrastructuur in India leggen de nadruk op het verbeteren van de bevaarbaarheid van rivieren en havens. Dit heeft geleid tot een grotere behoefte aan baggerschepen en -equipment. De klasse van deze baggerschepen zal de prestatie van DCI aanzienlijk vergroten waardoor de positie van DCI in India wordt verstevigd.”