Superjacht ‘La Datcha’ van Amels te water gelaten

Op 4 juni is de 77 meter lange SeaXplorer ‘La Datcha’ gebouwd door Amels en Damen is te water gelaten op de scheepswerf in van Damen Shipyards in Galati, Roemenië. De eigenaar, de Russische ondernemer Oleg Tinkov, was met zijn gezin aanwezig bij de te water lating. Deze zomer komt het casco naar Nederland om afgebouwd te worden. Het expeditiejacht wordt in september 2020 opgeleverd, net voordat het jacht haar debuut gaat maken op de Monaco Yacht Show.

DAMEN SeaXplorer LA DATCHA launch June 2019 (5) sml Photo by Tom van Oossanen
Damen SeaXplorer La Datcha tijdens de te water lating. Foto, Tom van Oossanen

Het ontwerp van La Datcha is gebaseerd op het SeaXplorer-ontwerp voor expeditiejachten met uitgebreide aanpassingen aan de wensen van de eigenaar, waaronder zijn passie voor heliskiën. Het jacht heeft een helideck en een hangar voor twee vliegtuigen, gecertificeerd voor helikopters tot 4.000 kilo.

“De aarde is zo groot en ons leven is zo kort, dus we moeten zoveel mogelijk verkennen,” aldus de eigenaar vlak voor de te water lating. Het jacht heeft alle voorzieningen en faciliteiten aan boord om 40 dagen te kunnen varen zonder een bezoek aan een haven te moeten brengen. En er is ruimschoots aan speelgoed aan tenders, sneeuwscooters en een onderzeeër aan boord.

Foto, Tom van Oossanen

La Datacha SeaXplorer 77 heeft een volume van 2.560 Gross Tonnage en biedt plaats aan 12 gasten, inclusief twee master suites, samen met 25 bemanningsleden. Het exterior design is van Azure Yacht Design. En het interieur is bepaald door de ontwerpkeuze van de eigenaar, Vasiliy Shprits en zijn studio, die ook veel van de woningen van de eigenaar heeft ontworpen.

Foto, Tom van Oossanen.

De SeaXplorers zijn de eerste reeks luxe expeditiejachten met de knowhow van de marine- en offshore-schepen van Damen in combinatie met de kwaliteit van de superjachten van Amels. De SeaXplorer-ontwerpen tot 105 meter combineren de ontwerpen van het jachtbouwbedrijf met de operationele input van designpartner EYOS Expeditions en een exterior design van Azure Yacht Design.