Talkshow in Maritiem Museum rondom ‘Dealen met Drugs’

Op donderdag 11 april organiseert het Maritiem Museum Rotterdam een talkshow rondom de tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’. War-on-drugs-fotograaf Teun Voeten, ex-crimineel Wilfred Kols, Cecilia Thorfinn van Eurojust en andere drugsexperts vertellen hun verhaal en poneren prikkelende stellingen. Een panel van politie, wetenschappers, politici en de conservator van de tentoonstelling legt de sprekers het vuur aan de schenen. Het publiek heeft het laatste woord. Zij praten mee, stellen vragen of geven hun mening via stemkastjes. Waar trekken zij de lijn?

Dealen met drugs. Foto, Maritiem Museum.
Dealen met drugs. Foto, Maritiem Museum.

Onmogelijke dilemma’s

Jaarlijks wordt in Europa zo’n 250 ton cocaïne gebruikt. Een groot deel daarvan wordt geïmporteerd via de Rotterdamse haven en de gevolgen gaan verder dan schadelijke effecten voor drugsgebruikers. Deze handel gaat gepaard met keiharde criminaliteit, corruptie en een toenemende druk op Rotterdamse ondernemingen en overheidsinstellingen. Sommigen beweren zelfs dat Rotterdam afglijdt in de richting van een narcostad zoals in Mexico. Tijdens de talkshow discussiëren de sprekers over hoe groot de problemen in Rotterdam zijn. Wat zijn de dilemma’s waarmee havenmedewerkers, rechters, dealers en politie dagelijks worstelen? Gaan zij voor meer controles in de haven, ook al kost dit tijd en geld? Blijven ze op het rechte pad of bezwijken ze voor het grote geld? Gaan ze voor strikter beleid of is legaliseren de oplossing?

Oorlogsfotograaf en drugsexpert Teun Voeten

Oorlogsfotograaf Teun Voeten legde van 2009 tot 2012 het drugsgeweld in Mexico vast op camera. Het resultaat is een schrijnend relaas over hoe dergelijk geweld een samenleving volledig ontwricht. Voeten promoveerde recent aan de universiteit van Leiden met een studie naar de Mexicaanse drugskartels en werkt momenteel in opdracht van de stad Antwerpen aan een analyse op de drugsproblematiek, die vergelijkbaar is met Rotterdam.

Ex-crimineel Wilfred Kols

Wilfred Kols weet alles van verleidingen en dilemma’s op het gebied van drugs. Op jonge leeftijd raakte hij verslaafd aan coke. Hij gebruikte, maar dealde zelf ook. Hij incasseerde geld voor onderwereldorganisaties en schuwde geweld hierbij niet. In de drugshandel geldt meestal ‘once you’re in, there is no way out’. Toch wist Kols uit het criminele circuit te ontsnappen en zijn leven een andere inhoud te geven.

Cecilia Thorfinn van Eurojust

De talkshow wordt een van de eerste keren dat publiek een inkijkje krijgt in het werk van Eurojust. Eurojust is het Europese orgaan voor justitiële samenwerking en ondersteunt openbare aanklagers en onderzoekers van ernstige criminaliteit. Begin december 2018 was Eurojust nauw betrokken bij een gecoördineerde actie door justitiële en opsporingsdiensten in Nederland, Italië, Duitsland en België tegen het criminele samenwerkingsverband ‘Ndrangheta, één van de machtigste criminele netwerken ter wereld. Er werden in totaal 90 mensen gearresteerd en er is 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en bijna 4.000 kilo cocaïne in beslag genomen.