Tanker hindert Team Delta Lloyd na start zevende etappe

Na het startschot van de zevende etappe van de Volvo Ocean Race op zaterdag 16 mei 2009, hinderde een tanker de doorgang van Team Delta Lloyd. Dat gebeurde bij de eerste bovenboei in de haven van Boston, waardoor de Nederlandse VO70 gedwongen werd te wachten. Ondertussen stormde de rest van de vloot onder spinnaker naar de onderton. Aan dit hele voorval ging al een startpoging vooraf, die werd afgebroken omdat het startgeweer haperde. Uiteindelijk verdween de Delta Lloyd als zevende in de mist richting het noordoosten op weg naar Galway/Ierland.

De overtocht van 2.550 mijl over de Noord-Atlantische Oceaan zal naar verwachting tien dagen duren. “Er zijn twee belangrijke momenten deze etappe”, voorspelde de Nederlandse navigator Wouter Verbraak zaterdagmorgen. “Het eerste is de passage van het zuidelijke punt van Nova Scotia (Canadees schiereiland).” Rondom de landtong staat veel stroming, maar de kuststrook van Nova Scotia kenmerkt zich door lichte wind. Als Team Delta Lloyd daar van stroom mee kan profiteren, moet het beslissen hoe dicht het onder de kust langs vaart. Die beslissing moet al na de top van de walvis exclusion zone worden genomen. Dit verboden gebied markeert de eerste mijlen van de race naar Galway.

IJszone
“Het tweede moment is het zuiden van de ijszone”, vervolgde Verbraak. Deze exclusion zone ligt ten zuiden van Newfoundland. Volgens de navigator zullen ze zeer waarschijnlijk ijs tegenkomen. Op dit moment laat het weerbeeld een groot hogedrukgebied zien dat de vloot zal afremmen. Nu lijkt het erop dat de zeven VO70’s er net bovenlangs kunnen. Verbraak: “De wind gaat daar afnemen en we hebben de golfstroom mee. We zullen goed op de details moeten letten.”

Scoring gate
Ten zuiden van de ijszone op de noord/zuid lijn met St. John’s ligt de scoring gate. Die levert een volgend dilemma op, zo stelde wachtleider Stu Wilson (NZL): “Als je op volle snelheid richting de scoring gate koerst, heb je daarna een slechte windhoek en zul je achterop raken. Het is dus een keuze tussen punten scoren of een goede positie op langere termijn. Die beslissing moeten we nog nemen.”

Depressie
Na de ijszone en het hogedrukgebied wacht een volgende uitdaging; de depressie die zich voor de Portugese kust opbouwt. De vraag is hoe die het laatste stuk naar de finish gaat beïnvloeden. Verbraak: “Gisteren zag het ernaar uit dat we de finale mijlen aan de wind moesten varen, nu lijkt het erop dat het een voor-de-windse koers wordt. We kunnen er dus nog weinig over zeggen. De Atlantische Oceaan is moeilijk te voorspellen.”

Veiligheid
“We zijn heel gemotiveerd”, sprak Gerd-Jan Poortman daags voor vertrek naar Galway/Ierland. “Een goed resultaat in de In-Port Race helpt natuurlijk en we hebben weer drie nieuwe zeilen. Het is een late etappe, dus het is ook belangrijk om met beide voeten op de grond te blijven staan qua veiligheid. Alles wordt gecheckt en we praten de manoeuvres nogmaals door. Als je bijvoorbeeld op een veilige manier kunt reven, kun je langer pushen.”

Doelstelling ongewijzigd
Schipper Roberto Bermúdez de Castro blijft zijn doelstelling trouw: “Mijn streven blijft hetzelfde. Ik wil dat we goed zeilen en veilig aankomen. We mogen de aansluiting met de vloot niet verliezen en niet te veel fouten maken. Nu dat we naar Europa gaan, komen er nieuwe kansen. In de laatste etappes krijgen we met natuurlijke obstakels te maken, die ruimte bieden voor tactische opties.”

Foto: David Branigan/Oceansport

Bron: Team Delta Lloyd, 18-05-2009;