Team 100% Oegstgeest wint Caribbean Sailing Regatta 2008

Op donderdag 7 februari won het debuterende Team 100% Oegstgeest van schipper Rolf van Mierlo de tiende Caribbean Sailing Regatta 2008 (voormalige Fort Marina Regatta). De zeskoppige bemanning kwam, zag en overwon met overtuiging. Nadat de heren in de voorlaatste wedstrijd zichzelf iets te vroeg rijk rekenden, namen ze in de finale race op indrukwekkende wijze revanche. Met een straatlengte voorsprong gleed hun Moorings 51.5 over de finishlijn, waarmee de eindoverwinning een feit was. De Bracefaces-at-Tack met Rens van Zanden aan het roer werd tweede, gevolgd door Los Zand van schipper Gerrit Jan Eggink. De totale vloot telde zeventien jachten met enkel mannelijke opvarenden aan boord. De jubileumrace begon voor de kust van St. Maarten, ging via een nachtetappe naar de British Virgin Islands (BVI) om daar na zes dagen te eindigen.

“Wij zijn hartstikke blij en trots dat we deze regatta hebben gewonnen”, glunderde Rolf van Mierlo na de prijsuitreiking op het idyllische Norman Island (BVI). “Het was een bijzondere ervaring om dit met zes skiërs te doen, waarvan er drie nog nooit een schip hadden gezien. We vonden het daarom al geweldig dat we zesde werden in de eerste race. Langzamerhand kregen we een favorietenrol.” De strijd om de eindzege ging tot het einde toe tussen de Oegstgeester mannen, de Bracefases en de Los Zand-heren. De voorlaatste wedstrijd bracht de spanning weer op volle sterkte. De vloot koerste met flinke wind en zeegang van het eiland Jost van Dyke naar Norman Island, ongeveer 15 mijl. Onderweg passeerden de schepen eilanden en adembenemende baaien, die de tactiek van het kruisrak bemoeilijkten. Van Mierlo: “Tot 200 meter voor de eindstreep dachten wij dat het een gelopen race was. We gingen dik aan kop, dus enkele jongens gingen benedendeks de lunch voorbereiden. Jobs was waarschijnlijk de Oegstgeester media al aan het inlichten. Toen werden we alsnog door zowel de Bracefaces als Heart to Get ingehaald. Daardoor nam onze voorsprong af tot slechts één punt. Tijdens de lunch heerste er een grafstemming, maar daarna zijn we er 100% voor gegaan.” De Oegstgeester mannen schoten uit de startblokken, grepen de leiding en bouwden die op indrukwekkende wijze verder uit. Los Zand volgde op afstand en gaf hun winnende concurrenten een staande ovatie.

Bijzonder parcours
Aangezien het om een jubileumeditie ging, had de organisatie dit jaar iets bijzonders in petto. Ze besloot om twee Caribische gebieden aan te doen, inclusief een nachtetappe van ongeveer 100 mijl. Anton Hage, deelnemer van het eerste uur, over de nachtelijke race: “Dat was ontzettend leuk om te doen en absoluut een mooie toevoeging. Het komt eigenlijk neer op veertien uur geheelonthouding in combinatie met serieus zeilen in shifts. We hebben ook een prachtige vallende ster gezien. De hele hemel was fel verlicht.” De Caribbean Sailing Regatta’s staan erom bekend jaarlijks een andere locatie aan te doen en door dat gebied te trekken, in plaats van dagelijks in dezelfde haven terug te keren. Dit keer was de start bij de Moorings Base in Oyster Pond op het Franse deel van St. Maarten. Van daaruit ging de race via Marigot Bay aan de Nederlandse kant, het eiland St. Barth, oversteek naar Virgin Gorda (BVI), Jost van Dyke naar de uiteindelijke finish voor Norman Island. Op de vroege ochtend voor vertrek, staken de deelnemers over naar Tortola om daar de boten bij Moorings in te leveren.
Organisator Martin Loo toonde zich na afloop voldaan: “Dit was één van de mooiste regatta’s die ik persoonlijk heb meegemaakt. Het was een week van veel wind en belevenissen.” Ook Chef de Mission Ernest Menten keek tevreden terug op een geslaagd evenement: “Leuk dat 100% Oegstgeest heeft gewonnen, want dat is een nieuw en zeer enthousiast team. Volgend jaar zetten we waarschijnlijk koers richting de Grenadines.”

Top vijf Caribbean Sailing Regatta 2008 na zes races:
– 100% Oegstgeet / Rolf van Mierlo, 9 punten
– Bracefaces-at-Tack / Rens van Zanden, 14 punten
– Los Zand / Gerrit Jan Eggink, 14 punten
– Heart to Get / Marco van Kampen, 20 punten
– Supperclub / Ernest Menten, 26 punten

Bron: Roest TV, 11-02-2008;