Team Boskalis goed voorbereid aan start North Sea Regatta 2008

Team Boskalis verschijnt zaterdag 10 mei goed voorbereid aan de start van de ABN AMRO North Sea Regatta 2008 in Scheveningen. De vier F18-bemanningen namen afgelopen week deel aan het vierdaagse catamaranevenement Eurocat in Carnac (FRA). Het debuterende duo Andrew MacPherson (AUS) en Ferdinand van West (NED) eindigde als beste Boskalis teamriders op de elfde plaats in het veld van 125 boten. De master/trainee combinaties van Team Boskalis maakten in Frankrijk de nodige uren, waardoor duidelijk progressie werd geboekt. De samenwerking aan boord van hun Nacra Infusions begint een vaster patroon te krijgen.

“Ik geloof echt in het concept van zeer ervaren zeilers met jonge honden op een boot te laten varen”, zei teammanager Gunnar Larsen (Scheveningen) na afloop in Carnac. “Zo kun je op korte termijn een steile leercurve creëren.” Larsen toonde zich tevreden over de algehele teamprestatie: “Ze zitten alle vier bij de eerste 25. In het licht van het leren van jonge mensen, is dat echt een prestatie. Er zit zeker potentie in deze groep.” Zelf eindigde Larsen met Stefan Dubbeldam (Delft) in de draad als vijftiende. “Er zit meer in”, aldus Larsen. Met het oog op de North Sea Regatta zei Larsen: “Tijdens dit evenement op thuiswater willen we de steile leercurve voortzetten. Als daar dan een podiumplek uitrolt, is dat helemaal mooi. We werken dit seizoen naar het WK F18 in Spanje toe.”

MacPherson/Van West
Andrew MacPherson en Ferdinand van West (Bloemendaal) wonnen afgelopen zaterdag de afsluitende race van Eurocat, waarmee ze dicht in de buurt van de top tien kwamen. MacPherson: “De samenwerking ging steeds beter, wat uiteindelijk resulteerde in winst. Als we in de eerste wedstrijd op zaterdag niet de verkeerde boei hadden gepeild, waren we zeker in de top tien geëindigd. We lagen toen immers aan kop.” Dit kersverse duo vaart nog maar sinds half april samen, maar de verwachtingen zijn nu al hooggespannen. MacPherson: “Ons doel is om bij het WK F18 in Spanje de top vijf te halen.”

Vink/Van Helden
Bij Peter Vink (Hoek van Holland) en Marja van Helden (Utrecht) gingen de resultaten in Frankrijk nog op en neer, maar een derde plek toont de ambitie en potentie van dit tweetal. “Het begint te komen”, zei Vink met een tevreden blik. “We hebben lekker gezeild. Marja leert snel en is erg enthousiast. De procedure van spinnaker zetten, begint erin te komen. Bij de Voorjaarsbokaal in Muiderzand ging dat nog wel eens mis, maar hier zag je de vooruitgang. We moesten natuurlijk ook als team aan elkaar wennen, maar je merkt dat we uurtjes hebben gemaakt.” Vink en Van Helden werden uiteindelijk 22ste.

Larsen/Van Helden
“Het ging ver boven verwachting”, blikte Sascha Larsen (Den Haag) terug op zijn Eurocat. Hij en Christa van Helden (Utrecht) begonnen het Franse evenement met een zwarte vlag (te vroege start met uitsluiting als gevolg), waardoor ze hun aftrekrace direct te pakken hadden. Vervolgens kwamen ze tweemaal bij de eerste tien over de finish en eindigden ze als 24ste. Larsen: “De laatste races gingen zoals het moet; elkaar aanvullen en er was sprake van terugkoppeling. We schakelen nu echt samen. We zijn duidelijk een fase verder. Eerst moest Christa alles leren, vervolgens kwam er een periode waarin ze soms te enthousiast was en intussen reageert ze op de juiste momenten. Ik ben dik en dik tevreden.”
Van zaterdag 10 tot en met maandag 12 mei komen de vier Boskalis-teams in actie tijdens de ABN AMRO North Sea Regatta. Die wedstrijdserie vindt voor de kust van Scheveningen plaats.

Bron: Team Boskalis, 08-05-2008;