Team Boskalis op medaillekoers bij WK F18 catamaranzeilen 2008

Na de eerste twee dagen van het wereldkampioenschap F18 catamaranzeilen in Spanje, ligt het Nederlandse Team Boskalis op medaillekoers. Gunnar Larsen (Scheveningen) en Stefan Dubbeldam (Delft) staan met hun Nacra Infusion na vier wedstrijden op de vijfde plaats, drie punten verwijderd van het podium. Daarmee zijn zij de beste Boskalis teamriders tot dusver. De zeilcondities in het Spaanse Nigrán langs de Atlantische kust zijn licht en variabel. Dat vergt opperste concentratie van de deelnemers. In totaal doen er 131 catamaranduo’s uit veertien landen mee. De strijd om de wereldtitel duurt nog tot en met vrijdag 11 juli. Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij gaan momenteel aan de leiding.

“Er stond vandaag gemiddeld 7 tot 8 knopen wind bij redelijk vlak water”, blikte Stefan Dubbeldam gisteravond terug. “Alleen ’s middags konden we even dubbel in trapeze staan. Het is moeilijk varen hier. Het gebeurde nu steeds aan de rechterkant en soms kwam er een drukbaan van links. Je moest dus continu je ogen open houden.” Het duo begon het kampioenschap sterk met een tweede en vierde plek, waarmee ze derde overall stonden. Op dinsdagochtend zetten ze die lijn voort met een derde plaats. Later kwam daar een zeventiende plaats bij. Dubbeldam: “We waren slecht weg doordat we werden gerold door twee te vroege starters. Daarna kwamen we niet meer in ons ritme.” Volgens de Delftse student is de competitie sterk: “Vooral Koen de Koning en Mischa Heemskerk gaan hard. Het is belangrijk om goed te starten en een vrije windbaan en de juiste richting te kiezen. Ondertussen moet je continu opletten wat er aan de andere kant gebeurt.” De uiteindelijke doelstelling van Larsen en Dubbeldam is om bij de beste tien tot zes te eindigen. Op woensdag 9 juli vinden de laatste kwalifictatieraces plaats. Daarna wordt het veld opgedeeld in een zilveren en gouden vloot.

Boskalis-leercurve
De vier duo’s van Team Boskalis maken deel uit van de Nacra Master Class. Dat betekent dat de bemanningen profiteren van kennisoverdracht in de praktijk. Zij leren in rap tempo van de kennis en ervaring van hun masters aan het roer. Op die manier bereiken ze sneller de top van het internationale F18-circuit, waarin ze uiteindelijk zelfstandig doorgaan. Voor Stefan Dubbeldam is dit het tweede seizoen binnen de formule. Dubbeldam over zijn leercurve: “Je merkt gewoon dat we samen de boot beter onder controle hebben. We zijn anders met de wedstrijd bezig. We gaan als team harder en soepeler en we varen nu tussen andere concurrenten dan vorig jaar.”

Overige Boskalis Teamriders in Nigran
Andrew MacPherson (AUS) en Ferdinand van West (Bloemendaal) doen het eveneens goed in Spanje. Zij varen pas sinds april 2008 samen en staan momenteel veertiende. Sascha Larsen (Den Haag) en Christa van Helden (Utrecht) nemen een achttiende positie in. Peter Vink (Hoek van Holland) en Marja van Helden (Utrecht) hebben meer moeite met de wisselvallige omstandigheden en staan op dit moment 36ste.

Top vijf na vier races en een aftrek:
1. NED – Heemskerk/Tentij, Hobie Tiger, 3 punten
2. NED – De Koning/Van Leeuwen, Nacra Infusion, 5 punten
3. FRA – Gammas/Lagarrigue, Nacra Infusion, 6 punten
4. FRA – Mourniac/Citeau, Hobie Tiger, 6 punten
5. NED – Larsen/Dubbeldam, Nacra Infusion, 9 punten

Bron: Team Boskalis, 09-07-2008;