VIDEO: Team Brunel plukt vruchten van gewaagde koers

  • binnenland

Het Nederlandse Team Brunel plukt momenteel de vruchten van zijn gewaagde, noordelijke koers. Een kleine week geleden kozen navigator Andrew Cape (AUS) en schipper Bouwe Bekking (Deventer) ervoor om zich af te splitsen van de vloot. Ze zeilden weg van de eindbestemming Auckland, wat neerkwam op een omweg van circa 300 nautische mijlen (nm). Die route via Taiwan bracht wel betere zeilcondities. Gisteren nam Team Brunel de leiding over.

Dat gebeurde nadat Cape en Bekking besloten om voor de Doldrums af te zakken naar de zuidelijke boten. Zo konden ze hun eerdere investering verzilveren. Op dit moment gaat Team Brunel aan de leiding met een voorsprong van 78,1 nm op Abu Dhabi Ocean Racing. Alleen Team SCA met de Nederlandse wachtleider Carolijn Brouwer aan boord, koos voor dezelfde strategie als Team Brunel. De vrouwenboot bevindt zich echter nog op de noordelijke koers, zo’n 52 nm noordelijker dan Abu Dhabi Ocean Racing. Het is afwachten wanneer de vrouwen zich bij de zuidelijke vloot zullen voegen en welke positie hun dat zal opleveren. Nu bedraagt het gat met koploper Team Brunel 117,2 nm en hebben ze minder wind dan de rest.

De snelheden van de afgelopen dagen stellen mens en materiaal behoorlijk op de proef. De Volvo Ocean 65’s krijgen zware klappen te verduren. Bij het Spaanse MAPFRE leidde dit tot technische problemen met de communicatie. Ondanks dit houden ze vast aan hun derde positie, ruim 7 nm achter Abu Dhabi Ocean Racing. Ze wisten zelfs iets uit te lopen op Dongfeng Race Team en Team Alvimedica, die om de vierde en vijfde positie strijden.

Meer… Volvo Ocean Race

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten