Team Delta Lloyd finisht In-Port Race Galway als zesde

Op zaterdag 30 mei 2009 eindigde Team Delta Lloyd als zesde in de In-Port Race van Galway/Ierland tijdens de Volvo Ocean Race 2008/2009. De Nederlandse campagne miste net wat scherpte en kon daardoor niet imponeren zoals ze dat in Rio de Janeiro en Boston wel kon. De condities waren lastig met een lichte en draaiende wind. De NED 1 wist zich in het gevecht om de punten te mengen, maar kwam uiteindelijk tweemaal als zesde door de finish. Puma sloot de dag winnend af.

Vooraf voorspelde navigator Wouter Verbraak (NED) dat er verschillende weerscenario’s mogelijk waren. Die verwachting kwam uit. Verbraak: “Het werd een rare gradiëntwind (luchtstroming van een hoge- naar lagedrukgebied) van 8-10 knopen. Eerst kwam die uit het zuidoosten en gedurende de eerste race draaide die naar het westen.” De zeebries bleef uit.

Toegejuicht door de enthousiaste menigte op toeschouwerboten en op de wal, klonk om 13.00 uur het eerste startschot. Delta Lloyd kwam in de tweede lijn slecht weg en ging direct overstag naar de rechterkant van de baan. Voordekker Gerd-Jan Poortman (NED): “Daardoor kwamen we er niet meer bij. Op een dag als vandaag moet alles 110 procent gaan en bij ons ging het 90 procent.” In het eerste spinnakerrak draaide de wind al naar rechts richting het westen, waardoor het veld samenkwam. Delta Lloyd ging in het kielzog van de Green Dragon om de boei om ze vervolgens in het kruisrak in te halen. Op weg naar de eindstreep kreeg de windrichting een laatste zetje naar het westen en moesten de spinnakers worden geborgen.

Terug naar routine
De tweede start verliep wel voortvarend. De Delta Lloyd vertrok aan de pin-end zijde (linkerkant lijn) en ging als vijfde om de bovenboei. In het volgende spinnakerrak nam Telefonica Black, die sterk terug kwam na een te vroege start, toch de vijfde positie over. Poortman: “We zaten erbij, maar hier en daar lieten we wat liggen. Dan doe je niet mee voor de prijzen in dit veld.”

Op 21 juni vindt in het Zweedse Stockholm de laatste In-Port Race van deze Volvo Ocean Race plaats. Verbraak: “We gaan dan meer onze routine vasthouden, dus vooraf zeker twee dagen trainen en de communicatie aan boord op peil brengen.”

Galway In-Port Race resultaten (Provisional):
1. PUMA: 4.0 punten
2. Telefónica Blue: 3.5 punten

3. Telefónica Black: 3.0 punten

4. Ericsson 3: 2.5 punten
5. Ericsson 4 : 2.0 punten
6. Delta Lloyd: 1.5 punten

7. Green Dragon: 1.0 punten

Overall Leaderboard:

1. Ericsson 4 (Torben Grael/BRA): 94.0 punten
2. Telefónica Blue (Bouwe Bekking/NED): 81.0 punten 

3. PUMA (Ken Read/USA): 80.0 punten
4. Ericsson 3 (Magnus Olsson/SWE): 62.5 punten 

5. Green Dragon (Ian Walker/GBR): 53.0 punten 

6. Telefónica Black (Fernando Echávarri/ESP): 39.0 
punten
7. Delta Lloyd (Roberto Bermudez/ESP): 31.0 punten

8. Team Russia (Andreas Hanakamp/AUT): 10.5 punten

Foto: David Branigan/Oceansport

Bron: Team Delta Lloyd, 02-06-2009;