Team Delta Lloyd krijgt lokale versterking in Boston

Team Delta Lloyd krijgt lokale versterking in Boston. De Amerikaanse zeilcoach Ed Adams (52) zal de komende twee weken de Nederlandse campagne ondersteunen. Zo krijgt de vaste coach Maurice Paardenkooper toegang tot waardevolle informatie over plaatselijke omstandigheden. Bovendien is Adams bekend met de Volvo Ocean Race en heeft hij een behoorlijke staat van dienst als professioneel zeiler. Verder keert de Braziliaanse trimmer Marcelo Ferreira terug voor de In-Port Race van 9 mei.

Adams kent het vaarwater rondom Boston als geen ander. Hij komt uit Newport, ruim 128 km richting het zuiden, en zeilde de nodige regatta’s in de omgeving van Boston. In de Volvo Ocean Race van 2001-02 was hij als tacticus betrokken bij het winnende team illbruck. Hij zeilde destijds ook twee etappes mee. In de afgelopen jaren coachte Adams het TP 52-team Caixa Galicia, waarvan Team Delta Lloyd’s schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP), David Pella (ESP) en Stu Wilson (NZL) deel uitmaakten. En zo kwam de tweevoudige Rolex Sailor of the Year (1987 en 1991) op koers van de Nederlandse Delta Lloyd. Adams: “Ik probeer de komende tijd zoveel mogelijk te helpen.”

Zijn eerste indruk van Team Delta Lloyd is positief: “Ik heb een uur door het Volvo Ocean Race-dorp gelopen. Ik zag geen enkele zeiler, behalve hier op de base van Delta Lloyd. De jongens werken gewoon met de walploeg mee. Dat is een goed signaal.”

Van Star naar America’s Cup
“Chuny – Roberto Bermúdez de Castro – stuurde mij een mail net nadat ze als derde door de scoring gate bij Fernando de Noronha gingen”, verklaarde Adams hoe het contact werd gelegd. Hij kent de Spaanse schipper al sinds 1991 toen ze beiden deelnamen aan de Pre-Olympics in de Star. Adams won die regatta, maar moest in de landelijke kwalificatie voor de Spelen zijn meerdere erkennen in landgenoot Mark Reynolds. “Ik heb de Pre-Olympics uiteindelijk tweemaal gewonnen en in 1987 werden we wereldkampioen, maar olympische medailles ontbreken.” Na zijn zeilcarrière in de Star, ging Adams verder als coach van het nationale zeilteam bij de Spelen van 2000 en 2004. Daarnaast zeilde hij als navigator en tacticus op grote boten. In 2000 nam Adams als navigator van Young America deel aan de America’s Cup.

Aanstaande zaterdag 9 mei vindt de In-Port Race in Boston plaats. Maandag ging de NED 1 terug het water in en vanmiddag staat de eerste zeiltraining gepland.

Foto: David Branigan

Bron: Team Delta Lloyd, 06-05-2009;