Team Delta Lloyd loopt averij op en schuilt voor storm

Op zaterdag 24 januari 2009 liep Team Delta Lloyd, varend in vierde positie, averij op gedurende de vierde etappe naar Qingdao/China. Tijdens het reven in stormachtige condities raakten het grootzeil en de rail beschadigd. Daarnaast ontstond er een probleem met de stuurinrichting. De Delta Lloyd was op dat moment, net als de rest van de vloot, aan het opkruisen langs de Filippijnse kust. Na het incident besloot de bemanning dat het verstandiger is om de komende 24 uur te schuilen voor de ergste storm. Ze varen nu naar de lijzijde van de Filippijnen in afwachting van rustiger weer.

“Het weersysteem dat momenteel overtrekt, is nu niet veilig genoeg om doorheen te zeilen”, liet mediaman Sander Pluijm weten. De overgebleven schepen beginnen aan de oversteek naar Taiwan en krijgen in de Straat Luzon met 40 knopen wind en flinke uitschieters te maken. Wat de situatie bedreigender maakt, is het feit dat die harde wind tegen de stroming in blaast. Dat levert een ruige zee met korte en steile golven op, wat een aanslag op het materiaal is. “We willen ergere en vooral onnodige schade voorkomen, dus wachten we tot de zwaarste storm voorbij getrokken is”, aldus Pluijm. De bemanning repareert aan boord provisorisch de opgelopen averij.

“De teleurstelling is groot”, schreef Pluijm. “We lagen goed in de race. De jongens hebben hard gewerkt, Navigator Frits Koek loodste ons prima door dit moeilijke gebied en dan gebeurt toch waarvoor we bang waren. De kans was immers groot dat er iets kapot zou gaan in deze extreme omstandigheden. Maar we gaan door en pakken over ongeveer 24 uur de draad weer op.”

Foto: Schipper Roberto “Chuny” Bérmudez de Castro door Sander Pluijn

Bron: Team Delta Lloyd, 25-01-2009;