Team Delta Lloyd vijfde na zinderende finale zevende etappe

Op de ochtend van 24 mei om 05:39:58 uur Nederlandse tijd, finishte Team Delta Lloyd (NED) als vijfde in Galway aan de Ierse westkust tijdens de Volvo Ocean Race 2008/2009. Dat gebeurde na een zinderende finale van de zevende etappe. De nummers twee tot en met zes kwamen binnen een uur en veertig minuten achter elkaar binnen. Tot groot vermaak van de uitzinnige menigte, die de nachtelijke kou van vijf graden massaal trotseerde en de zeezeilers een warm onthaal gaf. Klassementleider Ericsson 4 pakte de zege en verstevigt zijn positie.

Op vrijdag was Team Delta Lloyd nog volop in de race voor een podiumplek, maar gaandeweg zakte de Nederlandse campagne verder weg. Stuurman André Fonseca (BRA) verklaart de terugval: “We bliezen de fractionele A6 spinnaker op, dus die konden we in enkele belangrijke uren niet meer gebruiken. Daardoor verloren we de aansluiting met de kopgroep. Omdat we de hele middag verlies boekten, zijn we eerder gaan gijpen om toch een verschil te kunnen maken. Dat leek even gunstig uit te pakken, maar toen kwamen ze onder ons toch hard aanzetten.”

In de slotfase dreigde Telefonica Black opnieuw de vijfde plek af te pakken. De NED 1 liep duidelijk minder hard. Wachtleider Nick Bice (AUS) legt uit waarom: “We wisselden de kleine fok voor de fractionele Code Zero, maar dat was waarschijnlijk net wat te vroeg. Het waaide nog te hard voor dat zeil, waardoor er leverage (verticale afstand) tussen de Spanjaarden en ons ontstond. Wij moesten uiteindelijk een krappere hoek varen en dat maakten ons langzamer.”

Oost/west keuze
“Het was heftig en erg intens”, zei de Nederlandse trimmer Ed van Lierde vanochtend op de steiger. “Het begin was koud en mistig. Halverwege veranderden we van koers naar voor de wind. Vervolgens zaten we alleen nog maar onder water.” Ook de Nederlandse navigator Wouter Verbraak noemde de zevende etappe van Boston naar Galway een uitputtingsslag: “Je merkt gewoon dat als er zwaar weer komt, het stressniveau omhoog gaat. Vooral bij de stuurmannen.” Tussen de ijszone en de finish in Galway lag een behoorlijke depressie. Drie boten zochten die op en de rest koos voor iets rustiger vaarwater. Het Ierse team Green Dragon koerste er wel heen en kwam daardoor helemaal terug in de race.

Verbraak licht zijn strategie toe: “Je had twee keuzes; je kon voor veel wind in het westen gaan of voor een vlakkere zee en wat minder druk in het oosten. In principe zijn die opties bijna gelijk. In overleg met Chuny hebben we besloten dat wij conservatief voor minder wind gingen. Achteraf gezien, had het in het westen goed kunnen uitpakken. Aan de andere kant had het daar ook goed fout kunnen gaan.”

Schipper Roberto – Chuny – Bermúdez de Castro (ESP) voegt daaraan toe: “Als het 45 knopen waait, levert dat niet per definitie de beste zeilcondities op. Bij 35 knopen kun je de spinnaker nog zetten. De gekozen route was niet slecht, want het veld kwam weer bij elkaar. Ik ben blij dat we mee konden vechten voor de podiumplekken. We zijn niet over de grenzen gegaan, hebben geen grote fouten gemaakt, hebben de boel heel gehouden en zijn als vijfde gefinisht. Helaas geen top drie, maar wel weer een plaats beter dan in Boston. Nu gaan we ons op de In-Port Race voorbereiden.”

Uitslag zevende etappe:
1. Ericsson 4: 8 punten
2. PUMA: 7 punten
3. Green Dragon: 6 punten

4. Telefónica Blue: 5 punten
5. Delta Lloyd: 4 punten
6. Telefónica Black: 3 punten
7. Ericsson 3: 2 punten

Overall klassement (voorlopig):

1. Ericsson 4 (Torben Grael/BRA) 92.0 punten
2. Telefónica Blue (Bouwe Bekking/NED) 77.5 punten
3. PUMA (Ken Read/USA) 76.0 punten
4. Ericsson 3 (Magnus Olsson/SWE) 60.0 punten
5. Green Dragon (Ian Walker/GBR) 52.0 punten
6. Telefónica Black (Fernando Echávarri/ESP) 36.0 punten
7. Delta Lloyd (Roberto Bermúdez/ESP) 29.5 punten
8. Team Russia, 10.5 punten (DNS)

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Foto: David Branigan/Oceansport

Bron: Team Delta Lloyd, 25-05-2009;