Team Delta Lloyd zeilend als achtste door finish in Singapore

Even na vier uur ’s nachts lokale tijd op woensdag 24 december 2008, bereikte Team Delta Lloyd zeilend als achtste de finish in Singapore. Daarmee kwam er een einde aan de moeizame derde etappe van de Volvo Ocean Race. Schipper Roberto Bérmudez de Castro (ESP) en zijn mannen gingen elf dagen eerder voortvarend van start in Kochi (IND), waarna ze op weg naar Sri Lanka de aansluiting met de vloot verloren. Ze kwamen terug, maar halverwege de race brak de carbon kielophanging (bulkhead). Ze kregen de dreigende situatie onder controle en gaven de strijd niet op.

In de vroege uurtjes werd de Delta Lloyd niet onthaald met een lachende maan zoals in India, maar met een tropische regenbui en onweer. Ruim drie uur duurde de terugtocht naar het Volvo Ocean Race dorp op Sentosa Island. Onderweg passeerde de oceaanracer ontelbare vrachtschepen in één van de drukste havens ter wereld. Maar rond 7 uur ’s ochtends zetten de elf mannen eindelijk voet aan wal. “Merry Christmas”, klonk het opmerkelijk vrolijk.

Nooit opgeven
Na het welverdiende ontbijt blikte schipper Bérmudez de Castro kort terug: “Na het incident probeerden we door te gaan met de kiel in het midden. We wisten dat tegen het einde van de etappe de kaarten wel eens opnieuw geschut konden worden. Met de lichte condities in de Straat van Malakka zouden anderen geparkeerd kunnen raken. Dat betekende een kans voor ons, maar we kwamen er niet meer bij. Toch bedroeg de achterstand op de koplopers uiteindelijk maar 29 uur. We hebben niet opgegeven en ik denk dat dit belangrijk is voor de bemanning.“ Zeker gezien het feit dat de zeilers de dreigende situatie onder controle kregen. Edwin O’Connor (IRL): “Toen de bulkhead brak, was de kiel volledig gekanteld en stond de cilinder dus vol onder druk. Daardoor bestond het gevaar dat die zich door de romp zou boren en dan maak je water. Dat maakte de situatie ernstig. We hebben de kentering van de kiel direct drastisch verminderd, de zeilen omlaag gehaald en de veiligheidsuitrusting klaargelegd voor het geval het fout zou gaan.” De gebroken carbonconstructie die de cilinder moet houden, werd gefixeerd en langzaam kwam de bemanning terug in de wedstrijdmodus.

Tussen hoop en wanhoop
Volgens Gerd-Jan Poortman (NED) was de start van de derde etappe goed: “Uiteindelijk zijn we te ver de zee op gegaan en zaten we aan de verkeerde kant van de vloot. We zagen gewoon de andere boten wind pakken, die wij niet kregen. We lagen geparkeerd.” Op het volgende stuk kon Team Delta Lloyd niet terugkomen: “Het ging tactisch niet helemaal juist, waardoor we bij de boei bij Sri Lanka de stroom tegen hadden.” Dit resulteerde in een forse achterstand. “Daarna zijn we met goede moed doorgegaan en hebben we hard gepusht. We haalden weer een hoop in. Dan kom je dichterbij en ga je kansen zien, maar toen klapte die kiel kapot. De eerste twee dagen waren een shock; waar gaan we heen en hoe komen we terug? Uiteindelijk bleek het mee te vallen en konden we door. We hebben de boot richting de Straat van Malakka gezeild. Daar hadden we nog kans, dus zijn we weer gewoon hard gaan racen. Het rif ging uit het grootzeil en we gingen over tot de normale zeilwissels. We mochten alleen niet meer helling dan twintig graden maken en de kiel stond recht in het midden. Dan zit je al snel aan je limiet van pushen.”

Poortman noemde de derde etappe ‘mentaal zwaar’: “Het moeilijke aan zo’n soort einde van de race is de onzekerheid. Twaalf uur geleden kon het alle kanten op; over tien uur binnen zijn of nog twee dagen dobberen. Gelukkig zijn we op tijd voor de kerst binnen.”

De grondploeg gaat nu hard aan de slag om de schade te inventariseren en te repareren. Op zaterdag 10 januari verschijnt de Delta Lloyd aan de start van de In-Port Race in Singapore.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bron: Clubracer.be, 24-12-2008;