Team Delta Lloyd zesde bij In-Port Race Stockholm

Op zondag 21 juni eindigde Team Delta Lloyd gemiddeld als zesde bij de In-Port Race in Stockholm/Zweden. De Nederlandse campagne begon sterk door als derde rond de bovenboei te gaan. In het daaropvolgende spinnakerrak verloor de NED 1 een gijpduel met Telefonica Black en kwam uiteindelijk als laatste door de finish. In de tweede race ging Team Delta Lloyd matig van start en wist het een vijfde plek eruit te persen. De Nederlandse schipper Bouwe Bekking dwong met zijn Telefonica Blue respect af door overall de Zweedse In-Port Race te winnen. Vorige week zondag liep hij nog zware averij op voor de kust van Marstrand.

“Eigenlijk moest je in het kruisrak de hele dag aan de rechterkant zijn, want daar stond meer wind en een sterkere stroming mee”, verklaarde navigator Wouter Verbraak (NED) na afloop. Er stond een zeebries van circa 10 knopen en de wedstrijdbaan was opnieuw omringd door duizenden boten. Bij de eerste boventon kwam het veld weer samen en de Delta Lloyd lag er netjes tussen. Na het in derde positie ronden van de boei en het hijsen van de spinnaker, zette schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) de gijp in. Verbraak: “Vervolgens werden we gerold door Telefonica Black, die met ons mee gijpte. We kwamen daardoor in hun schaduw terecht en verloren direct vier/vijf bootlengtes en dan lig je laatste.”

De start van de tweede wedstrijd verliep matig voor de Nederlandse campagne. Verbraak: “Vandaag was de wind stabiel en je moest gewoon rechts zitten. Kon je daar niet gelijk heen, dan was het game over. Dat ging dus fout in die race.” Al pakten ze voor de wind nog wel de Green Dragon door direct naar weg te gijpen.

Voorbereiding
Met de zevende en vijfde plaats, werd het een zesde plek overall. Verbraak: “Natuurlijk is dit een teleurstelling. Zeker omdat we weten dat we beter kunnen. We hebben gewoon meer routine en voorbereiding nodig. In Rio de Janeiro en Boston hadden we daar de tijd voor. In Galway en Stockholm niet. Je merkt dan dat de communicatie minder loopt en we elkaar wat slechter aanvoelen. Aan boord heerste het gevoel van ‘jammer dat dit de laatste In-Port Race is’. We hadden graag verder willen groeien. Maar ondanks dit was het een waanzinnig spektakel op het water met zo’n 5.000 toeschouwerboten. Dat was echt fantastisch varen.”

Aanstaande donderdag 25 juni klinkt voor de allerlaatste keer tijdens deze Volvo Ocean Race het startschot. Dan beginnen de zeven oceaanracers aan de finale 400 mijl naar St. Petersburg. Verbraak: “De nadruk in de voorbereiding ligt nu vooral op een goede planning.”

Foto: David Branigan/Oceansport

Bron: Team Delta Lloyd, 22-06-2009;