Team Holmatro traint met BMW-Oracle en Alinghi

Vorige maand startte Team Holmatro in het Spaanse Valencia zijn Extreme 40-training met BMW-Oracle. De eerste dag werd direct een uitdaging in heftige condities. Tegen het einde van de middag nam de wind toe tot veertig knopen, maar de Nederlandse en Amerikaanse 40-voet catamarans bleven overeind. Ze lieten spectaculaire oefenraces zien, die nauwlettend werden gevolgd door een delegatie van BMW-Oracle. De rest van de week was het rustiger zeilweer en trainden de sparring partners uitvoerig op korte banen. Voor Holmatro-stuurman Andreas Hagara (AUT) was het de eerste keer dat hij met zijn vers geselecteerde bemanning het water op ging. In mei volgen nog eens twee sessies in Valencia. De laatste is op uitnodiging van Team Alinghi, dat een oefenregatta organiseert.

Team Holmatro verschijnt met twee Oostenrijkers en twee Nederlanders aan de start van de iShares Cup Extreme 40 Sailing Series 2008. De bemanning bestaat uit Hagara aan het roer, Mischa Heemskerk (NED, grootzeiltrim & tacticus), Gerd Habermüller (AUT, mastman & grinder) en Sander Speet (NED, spinnaker & genuatrim). Heemskerk is een echte catamaranspecialist die zich in de Tornado-klasse net niet wist te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2004. Hij is regerend Europees kampioen in de F18 en tweevoudig winnaar van de Ronde om Texel. Speet is reeds op zijn 23ste een getalenteerde schipper op jachten. In 2003-04 leerde hij de fijne kneepjes van het vak aan boord van de Holmatro Grand Soleil 44R. Dit jonge talententeam stond onder leiding van Hans Horrevoets, die tragisch omkwam in de laatste Volvo Ocean race. In 2007 kwam de bemanning grotendeels weer bijeen en werd Speet schipper. Ze wonnen de Cowes Week en werden tweede bij Spi Ouest (FRA) en de North Sea Regatta (Scheveningen). Gerd Habermüller was als zeiler actief in het prestigieuze TP 52 circuit. Tussen 1998 en 2000 bemande hij in de Olympische Star.

Indrukwekkende training
De seizoenstart was niet alleen indrukwekkend om de ruige zeilcondities, maar tevens vanwege de locatie. Team Holmatro was uitgenodigd door BMW-Oracle en mocht daarom gebruik maken van de Amerikaanse basis in Port America’s Cup. Heemskerk: “Hun faciliteiten zijn echt waanzinnig. Het is interessant om te zien hoe alles is georganiseerd.” Volgens Hagara was er duidelijk een niveauverschil tussen hen en hun professionele gastheren: “Zij hebben al 25-30 dagen op zee getraind. Wij zijn in het hele vorige jaar niet eens aan 25 dagen gekomen. Het zijn stuk voor stuk goede zeilers, die snel leren. Bovendien is alles voor handen. Dit helpt ons zeker om een hoger niveau te bereiken, dus dit is een perfecte kans voor ons.”
“Onze eerste training was een beetje wild”, aldus Heemskerk. “We kregen alleen maar water over ons heen, maar we hadden allemaal een grote glimlach op het gezicht. Gelukkig nam de wind af en konden we veel korte banen varen. Het was een kwestie van de danspasjes op de trampoline uitvinden. Bovendien is het vooral in een internationaal team erg belangrijk om aandacht aan de communicatie te besteden. Over het algemeen is onze bootsnelheid prima, maar moeten we nog meer aan de details en manoeuvres werken.” Sander Speet noemt het allemaal ‘één groot leerproces’. Catamarans zijn nieuw voor hem en dat maakt Speet enthousiast: “Alles wat je op een multihull doet, is het tegenovergestelde van wat je op een monohull zou doen. Het is enorm interessant om iets totaal anders te leren op zeilgebeid. Als je dan de mogelijkheid krijgt om met mensen als Mischa en Andreas te varen, is dat een unieke kans om veel over catamaranzeilen op te steken.”

In 2007 eindigde Team Holmatro op de twee plaats overall, maar sindsdien is het aantal deelnemers en het niveau gestegen. Stuurman Hagara over de kansen dat zij dit jaar de beker naar Nederland brengen: “Het wordt heel zwaar tegen de professionals. Als we het podium halen, is dat heel goed. Ik denk dat dit mogelijk moet zijn na nog een paar trainingen.” De tweede sessie vindt plaats van 7 tot en met 12 mei, gevolgd door de uitnodiging om aan de door Team Alinghi georganiseerde oefenregatta deel te nemen (14-18 mei). Het eerste evenement van de 2008 iShares Cup Extreme 40 Sailing Series begint op 30 mei in Lugano (SUI).

Over Holmatro
Als een van de wereldleiders op het gebied van hydraulische gereedschappen voor industrie en reddingswerkers, produceert Holmatro ook hoogstaande maritieme producten voor zeiljachten, en met veel succes. De productlijn van Holmatro Marine Equipment BV bestaat uit hydraulische cilinders (zoals stagspanners en neerhouders), (klassieke) lieren en hydraulische noodscharen. Holmatro is geen onbekende in de zeilwereld. De afgelopen jaren was het Nederlandse bedrijf met een eigen team op een Grand Soleil 44 actief in het internationale IMS/IRC-circuit.

Bron: Team Holmatro, 24-04-2008;