Team Rood van start in sterke Commodore’s Cup 2008

Op maandag 30 juni gaat Team Rood van start in de sterke Commodore’s Cup 2008. Dit tweejaarlijkse offshore evenement in Cowes (UK) staat open voor landenteams bestaande uit drie volledig bemande jachten. Die komen uit in de klassen groot, medium en klein. Het eindresultaat is het gemiddelde van de drie afzonderlijke klasseringen. De Holmatro ING Swan 42 van schipper Lennard van Oeveren, de Roark Grand Soleil 43 van Kees Kaan en de Rosetta from the Rocks Dehler 36 van Radboud Crul bundelen voor deze gelegenheid de krachten. Nederland wordt daarnaast door nog twee andere formaties vertegenwoordigd. De inshore en offshore races rondom Isle of White vinden plaats onder het IRC handicapsysteem. In totaal mengen vijftien ploegen uit zes landen zich in de strijd.

“We zijn er helemaal klaar voor”, sprak Kees Kaan (Rotterdam) krachtig. “De boot is in orde en de bemanning staat op scherp.” Twee weken geleden werd hij tijdens de Britse IRC Kampioenschappen op de Solent vierde met de Roark/Claus en Kaan Architecten. Dat was een goede opwarmer voor de Commodore’s Cup, die eveneens Cowes als wedstrijdlocatie heeft. Vooral de Ierse teams Blondie IV Mills 40 en de kersverse kampioen Jump Juice Ker 37 maakten indruk met hun dominerende optreden. Kaan: “We hadden heel weinig wind. Het enige potje waarbij er twaalf knopen stond, hebben we ook direct gewonnen. Onze resultaten waren wisselend, maar we hebben voor mijn gevoel wel partij geboden.” Over zijn verwachtingen voor de Commodore’s Cup zei Kaan: “Het wordt heel moeilijk om die Ieren te verslaan. Ik zou het goed vinden als we daarachter direct kunnen aansluiten. Als het een beetje waait, doen we voorin mee. Voor die offshore zijn we een sterke kandidaat als er meer dan twaalf knopen wind staat. Wij hebben voor onze klasse namelijk een relatief zware boot, dus hoe langer de race duurt, hoe beter dat voor ons op handicap is.” Daarnaast speelt de beruchte Solent een belangrijke rol. Kaan: “Dat is bizar vaarwater met al die ondieptes en stromingen. Doe je het niet goed, dan word je aan alle kanten voorbij gezeild. Zeker met licht weer maak je weinig meer goed.”

Holmatro ING: Nieuw en ambitieus
In het najaar van 2007 ruilde Lennard van Oeveren (Heinkenszand) zanzijn Xanadu First 36.7 in voor de dat seizoen geïntroduceerde Swan 42. Dat betekende niet alleen een nieuwe boot, maar tevens een uitbreiding van zeven tot twaalf bemanningsleden. Van Oeveren: “We deden al leuk mee, dus het grootste deel van het oude team is meegegaan naar de Holmatro ING Real Estate. De rest is aangevuld. Daarvoor hebben we januari en februari gebruikt. In het voorjaar zijn we echt met de wedstrijden en de trainingen tussendoor begonnen.” Over de Swan 42 toont de schipper zich enthousiast: “Het is heel gaaf varen, maar wel erg wennen. De Swan 42 is gevoelig en kan verschrikkelijk hard gaan, wat wij niet altijd doen. In die zin komt de Commodore’s Cup misschien wat vroeg, maar zo is er altijd wel een excuus. Bij de IRC Nationals in Cowes waren we in de uitslagen niet goed genoeg, maar de verschillen waren klein. Het zit erin.” Van Oeveren verwacht dat de Engelsen het volgende week goed zullen doen. Over hun eigen doelstelling zei hij: “We willen voor onszelf graag het beste Nederlandse team zijn en verder zo hoog mogelijk eindigen. Uiteindelijk gaat het toch om de individuele prestaties die het eindresultaat bepalen.”

Over de Commodore’s Cup
Sinds 1992 organiseert de Royal Ocean Racing Club elke twee jaar de internationale Rolex Commodore’s Cup op en rond de Solent bij Isle of White. Het 7-daagse format is een mix van inshore baanwedstrijden en langeafstandsraces, waaronder een Round the Island Race. Er wordt gestreden in drie klassen met een nauwe bandbreedte wat IRC-handicap betreft. Daardoor zijn de prestatieverschillen op het water kleiner, wat de competitie spannender maakt. De Holmatro ING komt in de eerste klasse uit, de Roark in de tweede en de Rosetta from the Rocks in de derde. Het niveau ligt hoog met geoliede teams en state of the art materiaal. Op zondag 6 juli 2008 staat de uitgebreide prijsuitreiking op het programma. Het team dat gezamenlijk het beste resultaat in de offhores neerzet, ontvangt de Kindberg Cup. De Seahorse Trophy gaat naar de ploeg die gecombineerd het beste presteert in de inshores. De door Hans Zuiderbaan, erelid van de Noordzee Club, in het leven geroepen Twee Gezusters Trophy gaat naar de beste individuele boot met in alle wedstrijden minimaal twee vrouwen aan boord.
Nederland wordt vertegenwoordigd door:

Team Rood: Holmatro ING, Roark & Rosseta from the Rocks
Team Wit Checkmate, Connect Lesonal & Slainte
Team Blauw: Daikin Airco, Weerga & Playmate

Bron: ROARK, 30-06-2008;