Tenlastelegging “Annelies Ilena” Parlevliet & Van der Plas bekend

ParlevlietEnVanderPlas

Vandaag is bekend geworden wat de “Annelies Ilena” ten laste is gelegd in Ierland. Het vissersschip, eigendom van Parlevliet en Van der Plas (P&P), is tijdens een reguliere controle afgelopen vrijdag 22 november opgebracht door de Ierse marine op last van de Sea Fisheries Protection Authority (SFPA), de Ierse visserij-inspectie.

De Ierse inspectie verdenkt de schipper van het vaartuig van highgrading. De controleurs hebben slechts 50 kilo horsmakreel gevonden aan boord van het vaartuig, waarvan ze het vermoeden hebben dat deze vis zou worden gediscard. De schipper en rederij wijzen deze beschuldiging van de hand.

De beschuldiging is volgens P&P ongegrond en disproportioneel. Niet alleen omdat deze 50 kilo nog gewoon aan boord was, maar meer nog omdat dit wel een hele kleine hoeveelheid op de totale gevangen, toegestane hoeveelheid betreft. “Het is alsof we worden aangehouden op verdenking van 50,00005 kilometer per uur rijden in de bebouwde kom”, aldus Diek Parlevliet. Overigens is de waarde van 50 kilo horsmakreel een paar tientjes.

Het quotum voor horsmakreel is nog lang niet vol gevist, waardoor high graden (het overboord zetten van maatse vis terwijl het schip nog quotum beschikbaar heeft) zeer onlogisch is (maatse vis is de wettelijk toegestane minimum maat). Daarnaast kan de schipper van het vaartuig aantonen dat op het moment van aanhouden er een grote variëteit in verschillende maten aan boord ingevroren en opgeslagen was (dus ook kleine niet ondermaatse horsmakreel).

“Mijn eerste vermoeden, afgelopen vrijdag, dat het slechts om iets kleins zou gaan, werd vanochtend in de rechtbank bevestigd en ik kijk daarom met veel vertrouwen naar de komende behandeling voor de Ierse rechter”, zegt Diek Parlevliet, directeur van P&P. De zaak komt op 10 december voor. Morgen wordt definitief over de hoogte van de borgstelling van het schip besloten.

De Annelies Ilena viste binnen de toegestane Europese vangstquota op horsmakrelen, bijna 200 kilometer ten noordwesten van Ierland. De vangst is bestemd voor de Afrikaanse markt.

Meer… Parlevliet & Van der Plas