TenneT koopt extra grond in Groningen voor uitbreiding

TenneT heeft extra grond op bedrijventerrein Vierverlaten van de gemeente Groningen gekocht. Het hoogspanningsstation moet uitgebreid worden vanwege de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Vierverlaten en Eemshaven. Deze nieuwe verbinding van 380 kiloVolt (380 kV) vervangt de huidige 220 kV-verbinding. Donderdagmiddag 7 juli tekenden wethouder Joost van Keulen en operationeel directeur van TenneT, Ben Voorhorst, de koopovereenkomst. 

Door de hogere spanning kan met minder netverlies meer stroom worden getransporteerd. De vervangende verbinding wordt aangelegd, omdat in de Eemshaven de groene stroom van het nieuwe offshore windmolenpark (Gemini) aan land komt en in 2019 de nieuwe zeekabel naar Denemarken (COBRA kabel) wordt aangesloten. Deze kabel zorgt o.a. voor de uitwisseling van duurzame windstroom tussen de Nederlandse en Deense elektriciteitsmarkt.

Ben Voorhorst van TenneT: “De regio Eemshaven is belangrijk als bron én distributiegebied van duurzame energie. Duurzame energie wordt hier geproduceerd, maar komt ook binnen via windparken op zee en TenneT’s internationale verbindingen met Noorwegen (NorNed kabel, 2008) en straks Denemarken (COBRA kabel). Uitbreiding van dit hoogspanningsstation faciliteert in feite de energietransitie.”

Wethouder Joost van Keulen: “Door de uitbreiding van TenneT’s hoogspanningsstation zal Westpoort nog aantrekkelijker worden voor nieuw te vestigen bedrijven, bijvoorbeeld datacenters. Dit in combinatie met zonne- en windenergie direct afkomstig van Eemshaven, maakt deze vestigingsplaats heel aantrekkelijk voor energie-intensieve bedrijvigheid.