Tentoonstelling over Lloyd’s Register in Maritiem Museum Rotterdam

  • binnenland

Precies 150 jaar geleden kwam klassebureau Lloyd’s Register naar Nederland. Om dit jubileum te vieren, wordt op zaterdag 9 juni de tentoonstelling ‘Waterproof: Veiligheid op zee’ geopend in het Maritiem Museum Rotterdam. Lloyd’s Register is de meest toonaangevende organisatie voor het classificeren van schepen. Door de beoordeling van Lloyd’s kunnen verzekeraars hun risico’s beter overzien en beheersen

Lloyd’s Register ontstond in een Londens café, dat rond 1700 erg populair was onder maritieme handelaren, verzekeraars en reders. In die tijd was de kwaliteit van schepen lastig vast te stellen, omdat er nog geen regels waren vastgelegd. In het koffiehuis van Edward Lloyd gingen de roddels over maritieme mankementen uitgebreid over tafel. Het bracht de eigenaar op het idee om al die kennis te bundelen. Hij begon een nieuwsbrief en bouwde een spreekstoel, waar aanwezigen het laatste scheepvaartnieuws met elkaar konden delen. Hieruit ontstond in 1760 het eerste klassebureau, Lloyd’s Register.

In de tentoonstelling komen bezoekers er achter wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een betrouwbaar schip. Zij ontdekken de uiteenlopende werkzaamheden van inspecteurs. ‘Waterproof: Veiligheid op zee’ is vanaf zaterdag 9 juni 2018 te zien in het Maritiem Museum Rotterdam. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Lloyd’s Register Foundation.

Related news

List of related news articles