The Green Miles duurzame zeilreis rond de wereld

De twee vrienden Arjen van Eijk en Florian Dirkse zullen als avontuurlijke verslaggevers onder de naam ‘The Green Miles’ in ruim 2 jaar rond de wereld zeilen om oceaan- en klimaat gerelateerde projecten te bezoeken.

De 26-jarige Arjen van Eijk en de 30-jarige Florian Dirkse vertrekken 28 december voor een ‘klimaatreis’ van ruim twee jaar rond de wereld op hun zeilboot ‘Pegasus’. Naast het bedwingen van 50.000 kilometer aan oceanen zullen zij diverse projecten gaan bezoeken van o.a. het Nederlandse Rode Kruis, het Wereld Natuur Fonds en het Marine Stewardship Council. Doormiddel van deze reis willen zij aandacht vragen voor de essentiële rol die oceanen spelen voor mens en klimaat. Arjen en Florian zullen op frisse en uitdagende wijze uitgebreid verslag doen van deze projecten in beeld en geluid. Zij zijn beiden gelegenheidambassadeurs van het Nederlandse Rode Kruis. Op dit moment zitten Arjen en Florian midden in de voorbereidingen voor hun reis. De afgelopen maanden hebben zij verschillende trainingen gevolgd op het gebied van zeilen, veiligheid aan boord en medische hulp.

Naast het bezoeken van de projecten staat hun ook een groot avontuur te wachten op zeilgebied. 7 zeeën en 3 oceanen staan op het programma waarbij tochten van 5 weken op zee zonder land eerder regel dan uitzondering is. Op dit soort oversteken zijn Arjen en Florian op elkaar aangewezen en zullen zij elkaar afwisselen in diensten van 4 uur zeilen en 4 uur slapen. Daarnaast zijn risico’s als piraterij, aanvaringen met drijvende containers en meedogenloze stormen verre van uitgesloten.

In samenwerking met New Earth Films zal gedurende die twee jaar worden gewerkt aan een 6-delige internationale documentaire over The Green Miles. Naast de website www.thegreenmiles.nl willen Arjen en Florian zoveel mogelijk nationale en internationale media aandacht genereren om zaken rondom het oceaanklimaat onder de aandacht te brengen die normaliter de grote krantenkoppen niet halen.

Hun zeilschip ‘Pegasus’ ligt momenteel in CuraÇao. Op 28 december vliegen de heren naar het Caribisch gebied om voor het eerst hun schip met eigen ogen te zien. Ze hebben twee maanden uitgetrokken om het schip klaar te maken voor vertrek. Het duurzaam inrichten van het schip staat hierbij centraal. Zo zullen er onder andere zonnepanelen, een windgenerator, een windstuurinrichting, een afvalpers, een groene afvalgrinder en ledverlichting in hun schip worden gebouwd om de uitstoot tijdens de reis zo laag mogelijk te houden.

Daarna wordt voor het eerst het anker gehesen en koers gezet naar Bonaire, waar het eerste project van het Wereld Natuur Fonds op de agenda staat en tevens de officiële kick-off van The Green Miles plaats zal vinden. Voor hun vetrek zijn deze week nog 2 persmomenten ingepland, deze kunt u hieronder terugvinden.

Foto: Marjolijn Veenstra

Bron: The Green Miles, 22-12-2008;