Thema Wereldhavendagen 2015: ‘de Droomhaven’

Het thema van de Wereldhavendagen 2015 is onthuld. “Droomhaven verwijst naar het feit dat in de Rotterdamse haven dromen waargemaakt kunnen worden”, aldus Sabine Bruijnincx, directeur van de Wereldhavendagen. “Of het nou gaat om je dromen als ondernemer te realiseren of om er je droombaan te vinden. Daarnaast kun je er natuurlijk heerlijk langs de waterkant wegdromen bij al die prachtige schepen. Op 4, 5 en 6 september komt dat allemaal bij elkaar in de Wereldhavendagen. Dan halen we de haven naar de stad en vice versa.”

Alhoewel het programma nog volop in ontwikkeling is, kan Bruijnincx al wel een tipje van de sluier oplichten. “Vorig jaar hebben we met 450.000 bezoekers een record neergezet. Om dat vast te houden, moeten we dit jaar het festivalterrein wel uitbreiden naar Katendrecht. We denken dan specifiek aan het gebied rondom de ss Rotterdam. Daar kunnen we nog best een paar schepen van de Wereldhavendagen kwijt.”

Beat the Marines

Maar er is meer nieuws te melden. Zo komt er een vijf kilometer lange ‘funrun’, die de Electric Run is gedoopt. Beschilderd met lichtgevende verf zullen de renners vrijdagavond een neonverlicht parcours af gaan leggen. Vanzelfsprekend pakt de Koninklijke Marine weer ouderwets uit. Het Korps Mariniers bestaat dit jaar 350 jaar, wat gevierd wordt met de Dutch Marines Rowing Challenge naar Groot-Brittannië, die tijdens de Wereldhavendagen vanuit Rotterdam start. Daarnaast kan het publiek zich meten met de mariniers, tijdens een obstacle run op het water, die ‘Beat the Marines’ als thema heeft meegekregen.

Papieren bootjes

“Ook nieuw dit jaar zijn de roeiwedstrijden die we in de Rijnhaven gaan organiseren”, aldus Bruijnincx. “Dat wordt spectaculair, maar we gaan ook organiseren dat mensen kunnen meevaren met de schepen die binnenvaren voor de Weredhavendagen.” De laatste nieuwtjes die Bruijnincx kwijt wil is dat de Rabobank sponsor wordt van een deel van het jongerenprogramma en dat er hard gewerkt wordt aan een kunstproject met ‘papieren bootjes’ in Rotterdam CS.

Over de Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen is het grootste maritieme evenement van Nederland. Honderdduizenden mensen grijpen jaarlijks de kans om een kijkje achter de schermen te krijgen van Europa’s grootste haven: Rotterdam. Het evenement wordt in 2015 voor de 38e keer georganiseerd en vindt plaats op 4, 5, en 6 september. Bezoekers van jong tot oud kunnen naast scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven, onder andere genieten van een uitgebreid cultureel programma. In 2014 trok het evenement meer dan 450.000 bezoekers.

Lees meer…Wereldhavendagen

Foto door Anne Reitsma