Thierry Schmitter begint vol vertrouwen aan Paralympics

Aanstaande maandag 8 september komt zeiler Thierry Schmitter voor het eerst in actie tijdens Paralympische Spelen in Qingdao, China. Op hetzelfde water als waar de Nederlandse zeilers al twee zilveren medailles veroverden tijden de Olympische Spelen. De gedreven Schmitter wist al brons te veroveren in 2004 in Athene en wil meer: “Ik ben vol vertrouwen.”

Schmitter vertrok 22 augustus al naar China om alvast te trainen op de Gele Zee bij Qingdao. Hij heeft het erg naar zijn zin: “Het is echt indrukwekkend hier. Ik noem het maar het St Tropez van China. Heel erg veel luxe. Zeker het Olympische dorp, waarin wij bivakkeren, is perfect. Het is allemaal prima geregeld. De Chinezen maken er een mooie poppenkast van, hoewel ik natuurlijk nog maar heel weinig van de stad heb kunnen zien.”

Schmitters vast sparring partner André Rademaker vloog ook mee naar Qingdao, maar is inmiddels weer terug in Nederland. Thierry heeft nog een paar dagen rust en training voor de boeg. Zaterdag 6 september worden de Spelen geopend in Beijing, zondag is er nog een oefenwedstrijd. Op maandag 8 september beginnen de races voor Schmitter. De medal race en de prijsuitreiking staan gepland voor zaterdag 13 september.

“Het is heerlijk zeilen. Wij zijn hier nu bijna twee weken en dit is de eerste dag dat er niet genoeg wind staat. De temperatuur is heel aangenaam. Ik heb nog wat kennis uitgewisseld met Maurice Paardenkooper (coach van het Nederlandse Yngling team). Die wist me te vertellen dat het zicht slecht is, maar wij hebben mazzel want ik kan elke dag de bergen in het achterland zien. Het is kraakhelder.”

“De weersvoorspelling is ook goed. Ik heb al mijn zeilen getest. Mijn materiaal is allemaal goedgekeurd. Nu moeten er nog een paar stickers op en dan zijn we er helemaal klaar voor. Ik start in elk geval vol vertouwen.”

Vier jaar geleden, tijdens de Spelen in Athene werd Thierry Schmitter derde. “Het zou mooi zijn als ik het beter doe dan in 2004, dus dat betekent zilver of goud.”

Het televisieprogramma Netwerk (NCRV) zendt vandaag, vrijdag 5 september een reportage uit over Thierry Schmitter. Deze uitzending is om 20.30 te zien op NED 2.

Bron: Navingo, 05-09-2008;