Tideway installeert langste exportkabel ooit voor Hornsea One windpark

Tideway heeft de langste AC-exportkabel geïnstalleerd voor het Hornsea Project One offshore windmolenpark van Ørsted in het Verenigd Koninkrijk, een wereldprimeur.  De offshore exportkabel heeft een totale lengte van 467 kilometer, ongeveer de afstand tussen Amsterdam en Hamburg, en is de langste AC offshore windkabel die ooit is geïnstalleerd. De kabel is maanden eerder dan gepland geïnstalleerd.

Exportkabel voor Hornsea One windpark aan boord van Living Stone van Tideway. Foto, Deme.
Exportkabel voor Hornsea One windpark aan boord van Living Stone van Tideway. Foto, Deme.

Het windpark Hornsea Project One met 174 windturbines wordt in 2020 opgeleverd en gaat energie leveren voor ruim 1 miljoen gezinnen. Dit grootste offshore windpark was het eerste project voor de nieuwe multifunctionele kabellegger ‘Living Stone’ van Tideway. Dankzij een kabelcapaciteit van 10.000 ton en een geavanceerd “dual lane” kabellegsysteem, kan de ‘Living Stone’ de productiesnelheid bij kabelinstallatie aanzienlijk opdrijven.

De installatie omvatte de plaatsing van exportkabels van drie verschillende offshore substations tot 120 kilometer voor de kust, via een station dat het reactief vermogen compenseert, en door middel van de installatie van twee interlinkkabels. Tideway stond ook in voor het verwijderen van rotsblokken, de pre-sweeping en het trekken van kabels naar de substations, de installatie van kruisingen en het ingraven van de kabels.

Living Stone naar Modular Offshore Grid van Elia in Noordzee

Na de installatiecampagne bij Hornsea Project One wordt de Living Stone ingezet voor de onderzeese kabelinstallatie voor het Modular Offshore Grid van Elia in de Belgische Noordzee. Het zogenaamde ‘stopcontact’, inclusief een offshore schakelplatform, wordt aangesloten op 4 windparken. Onderzeese kabels koppelen het platform aan een substation in België, waar de windenergie geïnjecteerd wordt in het Belgische onshore netwerk.