Tideway legt exportkabels voor grootste windpark ter wereld

DEME’s dochterbedrijf Tideway heeft een contract binnengesleept van DONG Energy voor de aanleg van exportkabels voor het ‘Hornsea Project One’, het grootste offshore windpark ter wereld op dit moment. Tideway zal onder meer instaan voor het leggen van kabels, pre-trenching, backfilling, terrein- en trajectvoorbereiding en rotsstorting voor drie onderzeese hoogspanningskabels van de kust naar drie verschillende offshore substationplatformen en voor het leggen van twee verbindingskabels. De elektriciteitskabels worden ter hoogte van ‘Horseshoe Point’, meteen ten zuiden van de monding van de Humber, aan land getrokken.

Door de uitzonderlijke lengte van de drie onderwaterkabels (134 km, 140 km en 152 km) moet DONG Energy tussen de drie substations en de kust een platform installeren om het reactief vermogen te compenseren. De verbindingskabels zijn 13 km en 14 km lang.

Tideway gaat voor dit project DEME’s nieuwste met DP3 uitgeruste schip ‘Living Stone’ inzetten; de meest geavanceerde kabellegger ter wereld, dat momenteel in aanbouw is op de werf van de Spaanse scheepsbouwer LaNaval bij Bilbao, Spanje. De oplevering van het schip is gepland voor april 2017.

De werkzaamheden aan het offshore project beginnen in 2017 met de trajectstudie en de laatste exportkabel zal midden 2019 gelegd en beschermd worden.

DONG Energy staat in voor de constructie van het enorme ‘Hornsea Project One’ offshore windturbinepark voor de kust van Yorkshire (VK), dat meer dan 1 miljoen huizen in het Verenigd Koninkrijk van stroom zal kunnen voorzien. Met een oppervlakte van ongeveer 407 vierkante kilometer en een capaciteit van 1,2 gigawatt (GW) wordt ‘Hornsea Project One’ het eerste offshore windturbinepark dat meer dan 1 GW vermogen levert en – met ruime voorsprong – het grootste offshore windturbinepark ter wereld.

Hornsea Project One Foto: DONG Energy
Hornsea Project One Foto: DONG Energy